Danske millioner skal forbedre Ghanas skattesystem

Beskatning af mineraler er noget af det som danske bistandskroner skal hjælpe med til at øge
Foto: pixabay.com
Forfatter billede

I den nye udmøntningsplan for den danske finanslov for 2015 er der bevilliget 10 millioner ekstra danske kroner til at bekæmpe illegal kapitalflugt fra blandt andet Ghana. Dermed kommer det samlede beløb til skat og udvikling op på 563 millioner kroner.

Dårlige skattesystemer udgør et stort problem

I et gennemsnitligt OECD land, ligger skattetrykket på omkring 34 procent, mens det i et gennemsnitligt udviklingsland ligger på cirka 17 procent, og for nogle endda helt ned til 10 procent.

En del af årsagerne til denne store forskel er, at enorme mængder af kapital bliver trukket ud af udviklingslandende illegalt. Alene i Afrika vurderer OECD, at landende årligt går glip af 50 milliarder amerikanske dollars på grund af illegal kapitalflugt.

Det er mere end hele det årlige beløb som Afrika modtager i bistand og derfor anses der for at være et kæmpe potentiale i at forbedre udviklingslandes skattesystemer.

Kæmpe potentiale

I et OECD-støttet projekt i Kenya fandt man, at for hver dollar man brugte på at slå ned på skattesnyd fik man 1.290 dollars ind i øgede skatteindtægter.

Ligeledes har Danmark gode erfaringer med at opbygge udviklingslandes skattesystemer. I Tanzania har et projekt med støtte fra danske bistandsmidler således været med til at øge skatteindtægterne med mere end 1.000 procent.

”(…) derfor har regeringen lanceret en ny plan for den aktive danske indsats for at hjælpe udviklingslandene med at opbygge deres skattesystemer, lukke skattehuller og bekæmpe illegale kapitalstrømme, så der kan komme flere penge i de offentlige kasser, der kan finansieres skoler, veje og hospitaler,” siger Mogens Jensen i en pressemeddelelse fra en skattekonference i Washington.

Ghana har brug for støtten

Fra 2015-2018 skal 230 millioner danske bistandskroner gå til Ghanas skattemyndigheder. Her skal pengene blandt andet gå til en modernisering af skattemyndighederne, en mere progressiv skattepolitik, samt en styrket skatteopkrævning, herunder fra udvindingsindustrien.

Støtten er tiltrængt mener Emmanuel Budu-Addo, leder af Action Aid Ghanas økonomiafdeling, der især kræver større fokus på multinational virksomheder som ofte benytter sig af skattemanipulation.

Derudover mener Budo-Addo, ifølge Ghana Business News, at man også skal øge skatteindkrævningen fra de nuværende 18 procent til omkring 25 procent for at have nok penge til at forbedre sundheds- og uddannelsessytemet, samt udbygge infrastukturen.