Danske Rederier: Piratangreb hæmmer væksten i Vestafrika

32835366294_226d1def14_k
Marinesoldater fra Benin under øvelse bl.a. pirateri-bekæmpelse i marts 2017.
Foto: UN Navy (Public Domain)
Laurits Holdt

Truslen fra pirater risikerer at overskygge den positive vækst som vestafrikanske økonomier som Ghana har oplevet i 2017, og som forventes at fortsætte i 2018. Piratangreb udgør fortsat et stort problem for landene omkring Guineabugten. Sådan skriver brancheorganisationen Danske Rederier i en pressemeddelelse.

Alene i 2017 har man oplevet 20 angreb på skibe fra pirater i området, viser en opgørelse fra International Maritime Bureau. I den kontekst er det vigtigt at de vestafrikanske lande har kapaciteterne til at beskytte deres farvande, herunder deres offshore olieinstallationer, hvilket vil være tilfældet for f.eks. Ghana.

En økonomisk livsnerve for regionen

”Guineabugten er en økonomisk livsnerve for de vest- og centralafrikanske lande. Derfor er det vigtigt, at vi får forbedret sikkerheden i bugten. Det er i høj grad også i vores egen interesse, fordi en stor del af Vestafrikas handel transporteres på danske skibe. Bekæmpelse af pirateri, økonomisk udvikling og danske interesser er tæt forbundne. Derfor har Danmark et bredt engagement, hvor vi støtter styrkelse af den regionale maritime sikkerhedsstruktur, bl.a. i Ghana, uddanner lokale marineenheder i håndtering af pirater og har udsendt en maritim militær rådgiver til regionen,” siger udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) i forbindelse med det danske statsbesøg i Ghana.

Hos Dampskibsselskabet NORDEN har man også øje for udfordringerne i Vestafrika. NORDEN deltager under statsbesøget til Ghana – og her har man kun positive ord omkring udviklingen på den maritime sikkerhed.

”Inden for den maritime sikkerhed er Ghana et af de førende lande i Vestafrika. Vi oplever Ghana som et af de mere proaktive lande, bl.a. da de modtog fire nybyggede patruljeskibe i 2011. Vi håber derfor, at Ghana kan fortsætte den positive udvikling og fortsat være et forbillede for regionen,” siger Flemming Dahl Jensen, Company Security Officer i rederiet.

Sikkerheden afgørende for den økonomiske vækst

Sikkerheden til søs er netop afgørende for væksten i landet, og derfor mener Danske Rederier, der deltager i besøget i Ghana, at det er afgørende, at man retter politisk opmærksomhed på problemet og fortsætter indsatsen for at forbedre forholdene.

”Det er vigtigt, at der bliver opbygget tilstrækkelig kapaciteter til at bekæmpe pirateri og anden maritim kriminalitet. Danmark har som en stor søfartsnation påtaget sig en vigtig opgave med at hjælpe med blandt andet kapacitetsopbygning, træning og uddannelse. Den indsats, håber vi, kommer til at fortsætte fremover,” siger Anne H. Steffensen, administrerende direktør i Danske Rederier.

Danske rederivirksomheder omsætter for 740 mio. kr. om året i Ghana, og der er potentiale for yderligere vækst i landet.