Danske tøjproducenter er uvidende om børne- og tvangsarbejde i bomuld

Laurits Holdt

Ny rapport fra vagthunden DanWatch viser, at der er en høj risiko for at det bomuld meget af vores tøj består af er plukket af børne- og tvangsarbejde. En undersøgelse viser, at mange danske tøjproducenter ikke aner, hvordan deres bomuld produceres.

Lige nu tvinges ca. én million mænd, kvinder og børn i Usbekistan til at høste bomuld, der skal bruges til tøj i resten af verden – også i Danmark. Tvangsarbejderne plukker bomuld i 10-12 timer hver dag. De bor under elendige forhold i markerne i månedsvis, ofte uden adgang til rent drikkevand og mad, skriver DanWatch i en pressemeddelelse fredag.

Og problemerne er ikke isoleret til Usbekistan. Det viser en ny rapport fra DanWatch, ‘Børne- og tvangsarbejde i vores bomuld’, der udkommer d. 24. september.

Børne- og tvangsarbejde forekommer i varierende grad i 80 procent af den globale bomuldsindustri – i Kina, Indien, Pakistan, USA, Brasilien og Usbekistan, og danske tøjvirksomheder ved sjældent, hvor deres bomuld kommer fra, og hvordan det produceres, viser en undersøgelse foretaget af DanWatch.

I undersøgelsen er 21 af de største danske tøjvirksomheder blevet spurgt til deres viden om den bomuld, de anvender i deres produktion. Resultaterne viser bl.a., at:

  • 11 virksomheder kender ikke oprindelsen af al deres bomuld
  • Virksomheder, der ved, hvor de får alt eller dele af deres bomuld fra, nævner Indien, Kina, USA og Tyrkiet som oprindelseslande
  • Kun få virksomheder stiller konkrete krav om bomulden i deres produkter

For omtale af rapportens resultater og dokumentation eller spørgsmål/kommentarer, kontakt venligst ansvarshavende redaktør i DanWatch, Louise Voller, [email protected].