Danske virksomheder skal hjælpe Chile med grøn omstilling

billede_5
Verdens største kobbermine får nu leveret varme af det danske selskab SUNMARK’s termiske solenergianlæg
Foto: SUNMARK
Forfatter billede

U-landsnyt.dk mødtes til en snak med den danske ambassadør Jesper Fersløv Andersen og eksportrådgiver Aksel Jensen om danske interesser i Chile og erhvervsmulighederne i det sydamerikanske land.

De fortalte, at mens Chile allerede er et vigtigt marked for mange danske virksomheder inden for traditionelle områder, såsom landbrug, fødevarer og shipping, vil landet inden for det næste årti have et stort potentiale for virksomheder der beskæftiger sig med design, arkitektur og miljøvenlig teknologi.

Eksportrådgiver Aksel Jensen tv. og ambassadør Jesper Fersløv Andersen th.

Et modnet marked og ambitiøse visioner

Flere årtiers vækst har skabt en relativ stor købekraft, hvilket kombineret med ambitiøse politiske visioner om at udvikle uddannelse, sundheds- og energisektorer skaber nye muligheder for danske virksomheder.

”Jo rigere landene er, jo mere fokus kommer der på disse områder (sundhed, uddannelse, miljø, mode og arkitektur, red.) og i Chile er der en middelklasse med en hvis købekraft” fortæller Aksel Jensen til U-landsnyt.

Dertil kommer, at regeringen allerede er begyndt at sætte mål for grønnere visioner. Ifølge den Nationale Energistrategi 2012-2030, skal brugen af alternative energikilder tredobles inden 2024, fra de nuværende 3% til 10%.

Dertil kommer, at Præsidenten Michelle Bachelet har flere grønne ambitioner og var en af de mere prominente statsledere der deltog i det netop overståede Cop20 møde i Peru.

”Chile kunne godt, i den nærmeste fremtid, erobre den grønne førertrøje blandt sydamerikanske lande” supplerer ambassadøren til U-landsnyt.

Stort potentiale for danske virksomheder

Regeringen er meget inspireret af den nordiske model og hvorledes de nordiske lande har udviklet deres samfund inden for uddannelse, sundhed og klima og miljø.

”Regeringen nævner ofte de nordiske lande som forbillede for det hun gerne vil i Chile (…) Regeringen lader sig inspirere af dem i deres visioner” fortæller ambassadøren, inden han uddyber.

”Hvis vi kan få dem til at tænke danske løsninger inden for disse områder, vil det ikke blot være godt for miljøet, men også for danske virksomheder”.

Er allerede et varmt marked for nogle virksomheder

Store danske virksomheder som Velux, Novo Nordisk, Grundfos og Vestas har allerede etableret sig med datterselskaber i landet, og interessen for landet har været stigende de seneste år.

Eksempelvis har den danske virksomhed SUNMARK indgået en samarbejdsaftale med det statsejede kobbermineselskab CODELCO om at levere varme til verdens største kobbermine, Gaby-minen, fra 2013.

Anlægget dækker 39.300 m3, leverer 85-100% af minens varmebehov og producerer omkring 50.000 MWh om året. Tidligere blev dette dækket af oliebaserede teknologier og anlægget reducerer således CO2-udledningen med 15.000 tons om året og er et godt eksempel på hvordan danske virksomheder kan hjælpe Chile til en grøn omstilling.

Verdens største kobbermine får nu leveret varme af det danske selskab SUNMARK’s termiske solenergianlæg

Chile er en god start

Chile er det land i verden med flest frihandelsaftaler, ligger nummer ét på Verdensbankens Doing Business Index i Latinamerika og tilbyder via startupchile.org iværksættere USD 40.000 for at starte en virksomhed op i landet.

Til trods for at Chile ligger over 13.000 kilometer væk, ”kun” er 17 millioner mennesker og snakker spansk, så er landet således relativt let at etablere sig i.

”De økonomiske, politiske og handelsmæssige rammevilkår er gode. Det er nok det land med mindst bureaukrati i regionen og det har en forretningskultur som ikke er fjern fra den nordiske. Det gør, at mange danske virksomheder først kigger mod Chile inden de går ind på de mere komplicerede markeder, såsom Brasilien og Argentina” fortæller Aksel Jensen.

Dertil kommer, at Chile er et vigtigt medlem af den nyligt etablerede Stillehavsalliance, hvor Danmark netop har søgt om observatørstatus. Mere om denne alliances betydning kan læses i den næste artikel i serien U-landsnyt.dk i Chile.