Gå til hovedindhold

Mobile menu

Dansker: Ingen grund til at beundre Kina

Formand for Riisfort Fonden og bestyrelsesmedlem i den liberale tænketank Cepos, dr.scient.pol. Ole P. Kristensen, skriver i en klumme i Berlingske, at "der er grund til at dæmpe beundringen for Kinas økonomiske vækst".

Kommentar: "De første 40 år med kommunistisk styre var en økonomisk ørkenvandring, hvor Kina sakkede bagefter den øvrige verden. Så der var noget at indhente", anfører Ole. P. Kristensen bl.a. og fortsætter:

"Kinas hidtidige økonomiske vækst er udtryk for de indledende og lette "catch-up"-effekter for at land, der var sakket håbløst bagud".

"Kina er stadig et fattigt og ulige land, som ifølge Verdensbanken målt på BNP pr. indbygger kun er nr. 75 blandt verdens lande, og det (BNP) er blot 28 procent af USAs. Så der er lang vej igen, før velstanden nærmer sig USA".

"Uligheden er formentlig større end i USA - nok mest fordi kinesisk statistik for BNP og dets fordeling ikke er verdens mest troværdige. Og vi taler om en ulighed, mindst som i USA, på et langt lavere velstandsniveau, der er smerteligt i den tunge ende", anfører Ole P. Kristensen og lægger til:

"Kinesisk økonomi er således noget mindre beundringsværdig og respektindgydende end den ofte fremstilles. Dertil kommer manglende respekt for grundlæggende individuelle menneskerettigheder og den diskretionære og tilfældige magtudøvelse overfor borgerne".

Ole. P. Kristensen er fhv. professor i statskundskab på Aarhus Universitet og har været direktør for redningsselskabet Falck.