Danskerne redder 92 ton mad fra skraldespanden

usdagov
Forfatter billede

Fakta om Wefood:

I Danmark smider vi hvert år cirka 700.000 tons spiseligt mad ud. Samtidig sulter næsten 800 millioner mennesker verden over.

Maden i Wefood sælges 30 til 50 procent billigere end normalt.

”Bedst før” og ”Mindst holdbar til” betyder det samme. Begge udtryk henviser til den dato, producenten har fastsat som den dag, hvortil varen helt sikkert kvalitetsmæssigt vil være i orden. Varen kan sagtens spises efter ”Mindst holdbar til”-datoen.

”Sidste salgsdato” anvendes på fødevarer med en forholdsvis kort holdbarhed. Datoen er et udtryk for, at varen kan udgøre en sundhedsmæssig risiko, hvis den spises derefter. Disse varer sælger Wefood ikke.

To millioner golfbolde. 3.000 dalmatinere. 15 elefanter.

Eller bare 92,4 ton.

Så stor en mængde mad er i år blevet langet over disken i Folkekirkens Nødhjælps Wefood-butikker, som sælger mad, der ellers var havnet i skraldespanden – og donerer alt overskuddet til mennesker i nød.

Og det bare i løbet af årets første syv måneder, skriver Folkekirkens Nødhjælp i en pressemeddelelse.

Reddet fra at ende i container

Danskerne er for alvor gået ind i kampen mod madspild i 2018, hvor Wefood-butikkernes omsætning er steget med 69,21 procent.

Særligt den nye Wefood-butik i Aarhus er kommet forrygende fra start. Selvom butikken først åbnede den 29. maj, er der allerede blevet solgt 16,6 tons overskudsmad.

Dermed haler Wefood Aarhus hastigt ind på søsterbutikkerne trods et efterslæb på næsten fem måneder.

”Vi er utroligt glade for og stolte af, at så mange tons mad er blevet reddet fra at ende i en container. En kæmpe tak til både kunderne og de mange frivillige ude i butikkerne,” siger engagementschef i Folkekirkens Nødhjælp, Kenneth Kamp Butzbach, som er ansvarlig for genbrugsområdet.

Kampen mod madspild er først lige begyndt

Danmarks første butik med overskudsmad på hylderne åbnede på Amager i februar 2016. Butikken ville gøre op med det paradoks, at vi i Danmark hvert år smider cirka 700.000 tons spiselig mad ud – samtidig med at næsten 800 millioner mennesker sulter på verdensplan.

Idéen vandt hurtigt indpas blandt de miljøbevidste danskere, og i november 2016 åbnede den anden Wefood-butik på Nørrebro.

Selvom den nu bliver pustet i nakken af Wefood Aarhus, fører butikken på Nørrebrogade stadig an. I årets første syv måneder er der blevet solgt 44,1 tons overskudsmad, mens omsætningen er steget med 58,93 procent.

Endnu mere eksplosiv har væksten været i den originale butik på Amagerbrogade. Her er 31,7 tons mad blevet bjærget fra containeren, og omsætningen er steget med hele 86,76 procent.

Der er stadig langt fra 92,4 tons til de cirka 700.000 tons mad, som hvert år bliver kasseret uden grund i Danmark. Kenneth Kamp Butzbach understreger da også, at kampen mod madspild først lige er begyndt.

”Vi vil gerne gøre det endnu bedre, og derfor arbejder vi hele tiden på at udvikle butikkerne og finde nye partnere, der har lyst til at donere mad og på den måde gøre godt på flere fronter,” siger han.