Danskstøttede menneskeretsforkæmpere dræbt i bombeangreb i Kabul

gettyimages-1187379617
Umiddelbart har ingen gruppe taget skylden for angrebet mod AIHCR, men tidligere har både Taliban og Islamisk Stat stået bag et utal af angreb i Kabul, som her i 2019.
Foto: Wali Sabawoon/NurPhoto via Getty Images (arkivfoto)
Forfatter billede

27. juni 2020

To medarbejdere ved Den Afghanske Uafhængige Menneskerettighedskommission, AIHRC, blev lørdag morgen dræbt i et bombeangreb i den afghanske hovedstad, Kabul. Det skriver organisationen i en pressemeddelelse.

AIHRC betegnes som den vigtigste menneskeretslige aktør i Afghanistan. Danmark har siden 2002 støttet den uafhængige kommission i arbejdet for at forbedre menneskerettigheder i Afghanistan, fremgår det af rapporter fra Udenrigsministeriet.

De to dræbte – en 24-årige kvinde og en 41-årig mand – befandt sig i en af AIHRC’s biler på vej på arbejde, da en vejsidebombe eksploderede.

”Vi fordømmer i de stærkest mulige vendinger et så afskyeligt angreb på vores ansatte,” skriver AIHRC.

Også FN’s mission i Afghanistan, UNAMA, fordømmer drabene.

”Der er ingen måde at retfærdiggøre angreb mod menneskeretsforkæmpere. Der er brug for en omgående undersøgelse, og gerningsmændene skal stilles til ansvar,” skriver UNAMA på Twitter.

Umiddelbart er der ikke nogen gruppe, der har taget skylden for angrebet, og der er ikke foretaget nogen anholdelser i sagen, meddeler AIHRC.

Både Taliban og Islamisk Stat har tidligere foretaget et stort antal dødelige bombeangreb i Kabul, også rettet mod vestligt støttede organisationer som AIHRC.

Det er ikke første gang, at den uafhængige menneskeretskommission er udsat for et dødeligt angreb. I september sidste blev lederen af et af AIHRC’s lokale kontorer bortført og dræbt. Og i tidligere år har kommissionen ligeledes været mål for angreb.

”Det danner et mønster af angreb på en forfatningsmæssigt bemyndiget national menneskerettighedsinstitution, der er uden sidestykke. Det er uacceptabelt. I forbindelse med bevæbnet konflikt er bevidst drab på menneskerettighedsforkæmpere en krigsforbrydelse,” skriver AIHRC.