Gå til hovedindhold

Mobile menu

Danskstøttet program i Afghanistan bag rekordvækst i opiumsproduktion

2017 tegner sig til at blive endnu et rekordår for opiumproduktionen i Afghanistan. Et danskstøttet landbrugsprogram i Helmand-provinsen bærer en betydelig del af ansvaret, konkluderer en ny forskningsrapport.

CC BY United Nations Photo

Opiumsproduktionen fortsætter med at vokse i Afghanistan.

2017 tegner til at blive endnu et rekordår i kølvandet på 2016, hvor  opiumsproduktionen steg med hele 43 procent mod 2015, til cirka 4.800 ton opium, ifølge FNs kontor for narkotika og kriminalitet, UNODC.

Men de internationale bestræbelser, ledet af USA og Storbritannien, på at begrænse Afghanistans opiumsproduktion ser ikke alene ud til endegyldigt at have slået fejl, de har tværtimod lagt grunden til en hidtil uset opiumsproduktion i landet, konkluderer rapporten Truly Unprecendeted: How the Helmand Food Zone supported an increase in the province’s capacity to produce opium.

Ifølge rapportens forfatter, David Mansfield, som er Senior Fellow ved London School of Economics, skal årsagerne til rekordvæksten ikke mindst findes i det såkaldte Helmand Food Zone program (HFZ), som mellem 2008 og 2013 skulle tilskynde og hjælpe afghanske bønder til at droppe opiumproduktion og omlægge til fødevareproduktion og salgsafgrøder som bomuld.

Dansk-støttet program har hjulpet rekord-høsten på vej

Landbrugsprogrammet, som Danmark var partner i sammen med Storbritannien og USA, har blandt andet medvirket til migration af opiumsbønder til nye områder og opdyrkning af tidligere ørkenområder, som har betydet en effektiv udvidelse af dyrkningområderne for opium, blandt andet ved hjælp af solenergi  - og et større arealudbytte per hektar ved hjælp af en række innovationer, herunder forbedringer af infrastruktur, vandningssystemer og landbrugsteknikker.

Ifølge David Mansfield, “(…)skyldes den nuværende dyrkning af opium i hidtil uset omfang i Afghanistan, delvist de socio-økonomiske og politiske processer, som blev hjulpet på vej af Helmand Food Zone-programmet.”.   

Rapporten konkluderer, at opiumsproduktionen i Helmand-provinsen i 2017 vil overgå provinsens rekord fra 2008, som var på 103.590 hektar. Til sammenligning blev der i 2016 dyrket 201.000 hektar opium i hele Afghanistan.

Afghanistan tegner sig for cirka 90 procent af verdens opiumsproduktion.