Gå til hovedindhold

Mobile menu

DanWatch: Sydkoreas arbejdere betaler høj pris for succes

Urimelige arbejdsvilkår og chikane er prisen for arbejdere i Sydkorea, der hver dag laver tusindvis af tablets og mobiltelefoner til hele verden. Selvmordsraterne vidner om grufulde symptomer på en industri, der skaber syge vilkår for de ansatte, skriver DanWatch.

Arbejdere, som vil organisere sig for at forbedre deres arbejdsforhold, bliver systematisk overvåget, får aflyttet deres telefoner og skygges både på arbejde og i fritiden.

Arbejdere, der enten chikaneres ved massivt overarbejde til en mindre løn eller komplet isoleres på arbejdspladsen af både kolleger og ledelse, er med et koreansk ord ”wangta”, indtil de selv siger op.

Eller i yderste desperation tager deres eget liv.

Det er skyggesiden ved nogle af de helt store industrier, blandt andet Sydkoreas stolthed, elektronikgiganten Samsung, skriver DanWatch i en analyse.

Siden efteråret 2013 har den danske organisation arbejdet intensivt på at afdække arbejdsforholdene for dem, der laver computere, tablets og anden elektronik til os.

Det er blevet til beretninger om de ansatte på Dell's fabrikker i Kina - og denne gang har DanWatch været i Sydkorea for at undersøge, hvordan forholdene er hos Samsung.

Enormt pres på fagforeninger

En af de tendenser, DanWatch har konstateret i IT-produktionen er, at de største producenter flytter deres fabrikker fra land til land alt efter, hvor lønningerne er lavest og fagforeningerne står svagest.

DanWatch er gået i producenternes spor og afslører blandt andet det enorme pres, en gigant som Samsung lægger på fagforeningerne og på alle, der ønsker at organisere sig.

DanWatchs fokus på IT-industrien er en del af et stort EU/Danida projekt, der strækker sig til og med 2015.

Organisationens næste rapport om IT-industrien kommer efter sommer.

 

Læs hele analysen på DanWatchs hjemmeside