Den danske klimaminister vil gøre det dyrere at forurene i EU

cimg1205
Thomas Jazrawi

Tirsdag mødes EU's klimaministre for at få styr på EU's system for handel med kulstofskvoter. Den danske klimaminister vil ned og forhandle for at få prisen op på kvoterne. 

Det fremgår af en pressemeddelelse fra klimaministeriet: 

Den danske regering vil kæmpe for en ambitiøs reform af CO2-kvotehandelssystemet. Det får vi mulighed for, når energiminister Lars Chr. Lilleholt i slutningen af måneden skal til rådsmøde i Bruxelles.

Det skal kunne betale sig at investere i grøn teknologi frem for at fastholde gamle og CO2-intensive teknologier.

Regeringen arbejder derfor benhårdt for at styrke EU’s kvotehandelssystem for CO2, så vi kan komme af med det store overskud af CO2-kvoter.

Det er nødvendigt, hvis vi skal drive den grønne omstilling fremad i EU og indfri vores energi- og klimamål på en omkostningseffektiv måde.

”Jeg er glad for, at Europa-Parlamentet i dag sender et stærkt signal om, at CO2-kvotehandelssystemet skal styrkes for at fremme EU’s klimaindsats. Det flugter fuldstændigt med regeringens ønsker", siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V).

Jeg arbejder i EU for en strukturel reform af CO2-kvotehandelssystemet, så det bliver dyrere at skade klimaet. Markedet skal i højere udstrækning end i dag drive den grønne omstilling i stedet for nationale støttesystemer,” fortsætter han. 

Pris under 35 kroner

Prisen for CO2-kvoter er aktuelt under 35 kr. og dermed langt fra prisniveauet ved kvotehandelssystemets opstart i 2008.

Dengang forventede man et prisniveau i 2020 på cirka 225 kr. Forskellen skyldes, at der er opstået et betydeligt overskud på op mod tre mia. CO2-kvoter, som systemet er udfordret af i dag.

I de igangværende forhandlinger i Rådet og Parlamentet har man derfor drøftet, hvordan man kan reducere overskuddet af CO2-kvoter og dermed sikre et stærkere prissignal.

”EU har et ambitiøst mål om en reduktion af drivhusgasudledningerne på mindst 40 pct. i 2030 i forhold til 1990. Derudover har regeringen sat en ambitiøs målsætning om mindst 50 pct. vedvarende energi i 2030", siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V).

"Det er afgørende, at vi får kvotehandelssystemet til at virke, så det understøtter disse mål og den grønne omstilling,” tilføjer han. 

Europa-Parlamentet har den 15. februar fastlagt sin holdning til reform af EU’s CO2-kvotehandelssystem. EU’s Ministerråd forventes at blive enige om sin holdning på miljørådsmødet den 28. februar. Herefter kan forhandlinger mellem Rådet og Parlamentet gå i gang.