Gå til hovedindhold

Mobile menu

Den voldsomme globale skovhugst truer flere verdensmål

Motorsavenes konstante snurren i mange asiatiske lande truer muligheden for at realisere flere verdensmål inden 2030, herunder bekæmpelse af fattigdom, skriver det regionale UNRIC med henvisning til FN's Fødevare- og Landbrugsorganisation (FAO). 

Thomas Jazrawi

16. maj 2017 (UNRIC): “Skovene er afgørende for at nå verdensmålene for bæredygtig udvikling, men de fortsætter med at blive forringet, og forsvinder med en hastighed på 3,3 millioner hektar om året,” advarer Patrick Durst fra FN’s Fødevare-og Landbrugsorganisation (FAO).

Omkring en tredjedel af Jordens overflade er dækket af skov, som giver en række uvurderlige sociale, økonomiske og miljømæssige fordele. De opretholder liv, beskytter biologisk mangfoldighed og fungerer som naturlig beskyttelse mod klimaændringer.

Bidrager til at bekæmpe fattigdom

Skove og træer giver ren luft og sikkert vand, og de spiller en stor rolle i mange menneskers levebrød. Bl.a. derfor bidrager de også til at bekæmpe fattigdom – det første verdensmål.

Ser man bort fra genplantningsprogrammer i Kina og Vietnam, kæmper de fleste lande i Asien og Stillehavsområdet alligevel for at imødekomme skovtab og forringelse af de resterende bevoksningers kvalitet.

Det nedbryder skovenes kapacitet for bæredygtig udnyttelse, hvilket i længden går ud over produkter, tjenester og menneskelig overlevelse. Tab, der vil blive stadig mere akutte, efterhånden som efterspørgslen på skovprodukter forsætter med at stige