Djibouti vil udvinde energi fra vulkaner inden 2020

Vulkanen Ardoukoba beliggende ved søen Assal i Djibouti
Foto: Wikimedia Commons
Forfatter billede

Hvad er geotermisk energi?

Geotermisk energi stammer fra jordens indre. I jordens kerne ligger temperaturen konstant på omkring 5.500 grader, en temperatur, som svarer til den, man finder på solens overflade. Varmen stammer dels fra de radioaktive processer i jordens indre, dels fra den varme, der blev fanget i jordens indre, da jorden blev dannet.

Nogle steder på jorden findes varmen meget tæt på jordens overflade. Det er områder med vulkansk aktivitet og varme kilder. Island er et godt eksempel på et sted med stor vulkansk aktivitet og mange varme kilder. Her er der så høje temperaturer, at den geotermiske energi kan udnyttes til elproduktion. I områder, hvor der ikke er vulkansk aktivitet som i Danmark, ligger varmen meget længere nede.

Kilde: NOAH   

Sådan fremgår det i et indslag onsdag på CNN´s hjemmeside.

Djibouti er et af de mest varme og tørre områder i verden. Djiboutis nomadiske befolkning, Afar folket, har i århundreder formået at tilpasse sig det rå vulkan-rige landskab i regionen.

I dag lever den hårdføre befolkning med følgerne af de globale klimaforandringer. Manglende regn og vigende vandstand i søen Assal – det laveste beliggende punkt på det afrikanske kontinent – har tvunget Afar folket til at omstille sig til en ny virkelighed med kilometerlange tørre saltsletter så langt øjet rækker.  

Men netop Djiboutis golde landskab kan blive nøglen til en bæredygtig fremtid. Ved at udnytte områdets vulkanske aktivitet og underjordiske seismiske kræfter, kan Djibouti udvinde geotermisk energi og derved skabe arbejde og et levebrød for lokalbefolkningen.

“Geothermal energy can play an important role in Djibouti’s energy policy which is to reach 100 percent green energy by 2020s.” Således sagde Djiboutis nuværende finansminister Ilyas Moussa Dawaleh i 2013 da Verdensbanken og Djibouti underskrev en aftale om financiering af et projekt der skal udforske Djiboutis potentiale for vulkanske energikilder: Geothermal Power Generation Project.

Også danske bistandsmidler er nået frem til projektet via den danske afdeling hos multi-donor fonden Sustainable Energy Fund for Africa. Projektet løber til 2020 hvor det forventes at produktionen af geotermisk energi kan påbegyndes.   

På længere sigt skal den geotermiske energi erstatte energikilder som olie og diesel, så befolkningen får adgang til pålidelig forsyning af elektricitet til en overkommelig pris. Det er afgørende for Djiboutis befolkning og for udviklingen af økonomien i landet.