Gå til hovedindhold

Mobile menu

Do They Know It's Christmas? - med kommentarspor

Sangen blev originalt indspillet i 1984 for at indsamle penge til sultkatastrofen i Etiopien, men sangen skulle indsamle penge til alle lande i Afrika. I den forbindelse endte sangen med at videreformidle næsten samtlige negative stereotyper om det afrikanske kontinent. Sangen blev senest genindspillet i 2004 for at indsamle penge til krisen i Darfur.
Et grynet still fra videoen til "Do They Know It's Christmas" - en sang som fortsat spilles flittigt i radioen omkring jul.

Et grynet still fra videoen til "Do They Know It's Christmas" - en sang som fortsat spilles flittigt i radioen omkring jul.

Screen dump fra YouTube.

Jeg har indsat mine lidt skæve og til tider sarkastiske kommentarer til versene. Se videoen nederst i indlægget.

It's Christmas time

There's no need to be afraid

Don't worry, be happy. Julestemning i fuld flor. 

At Christmas time

We let in light and we banish shade

Vi har lys og glæde, hvor skygge og mørke ikke hører til her. 

Det er dog underligt med dette fokus, da flere afrikanske lande er placeret ret tæt på ækvator. Modsat på vores breddegrader, her søger folk mod skygge og væk fra solen. I den forbindelse: Se når stereotyper vendes mod os selv - som i Radi-Aid-videoen lidt længere nede i indlægget - først da ser vi, hvordan stereotyper blinder os for at se virkeligheden.

And in our world of plenty

We can spread a smile of joy

Throw your arms around the world

At Christmas time

Igen fokus på alle de ting vi har. Vi har smil og alt mellem himmel og jord. Det ligger op til, hvad Afrika ikke har. Afrika er vores negative modsætning, hvad naturligvis ikke er sandt. Der er også smil og mad på det afrikanske kontinent. Nogle har for meget mad, og derfor er fedme et stigende problem.

But say a prayer

Pray for the other ones

At Christmas time it's hard

Julen er en hård tid for mange, men ikke blot for nogle personer i Afrika. Alene i Danmark er uligheden fordoblet siden 2008. 

But when you're having fun

There's a world outside your window

And it's a world of dread and fear

Hvor? Der er masser af sørgelige steder i verden. Også i Danmark. Har nogen besøgt Lolland eller cyklet langs Ingerslevgade forbi Dybbølsbro. Det er sørgeligt en blæsende efterårsdag.

Men nu består Danmark af mere end Lolland og Dybbølsbro.

I forbindelse med det afrikanske kontinent er fokus igen alene på det sørgelige, der aktiverer vores fordomme om kontinentet; om dette mørke, håbløse og glædesløse sted. Men virkeligheden er en ganske anden. Der er også fest, farver og lys.

Where the only water flowing

Is the bitter sting of tears

Nu er der masser af vand. Foruden verdens længste flod Nilen findes i Afrika, er der utrolig mange floder og søer på kontinentet.  Foruden Nilen, finder vi også Congofloder, Uele-floden, Kazinga-floden, Niger-floden og Hawash-floden. Den sidste er tilmed i Etiopien. Og der er mange, mange flere.

And the Christmas bells that ring there

Are the clanging chimes of doom

Nej, de mange kirkeklokker er ikke pga. nogens eller nogets undergang. De kommer fra kirker, der er fyldt, og mange steder overfyldt, med mennesker, der synger julesange og danser

Well tonight thank God it's them

Instead of you

Har nogen af artisterne besøgt et afrikansk land? Deltaget i en lokal fest? Det er underholdende. Du ville ønske, at at det var dig.

And there won't be snow in Africa this Christmas time

Det er forkert! Før den globale opvarmning rigtig slog igennem, fandt vi en god snedyne på både Kilimanjaro og Mount Kenya. I dag er det meste af sneen smeltet på Mount Kenya, men stadig et almindeligt syn på Kilimanjaro. Sne findes desuden også på Atlasbjergene, hvor Marokko driver skisportssteder. Også det lille land Lesotho i det sydlige Afrika har skisportssteder. Hvor meget mere sne ønsker du?

Det vil dog være forfærdenlig, hvis der faldt sne i de dele af Afrika, hvor det ikke er almindeligt. Husene er ikke bygget til at modstå kulde.

Hvorfor er det også skidt, at der ikke er sne? Vi bor i Danmark, og de fleste vintre er præget af tåge, mudder og gråvejr. Det får da ingen til at synge sørgelige sange om os, hvor der opfordres til at give os en mønt til at redde os fra det manglende snevejr.

The greatest gift they'll get this year is life (oooh)

Er livet ikke en fantastisk gave? Men hvad med god mad og drikke? Det at være sammen med familie og gode venner. Måske modtage en gave? Se en god film i biografen og derefter gå ud og danse på en af de mange barer og diskoteker? Være sammen med din kæreste. Se hende (eller ham) dybt i øjnene mens julemusik gjalder ud fra højtalerne? Hvad tror folk, at personer i Afrika laver juleaften? Sidder i en flygtningelejre omgivet af mørke og fluer og passivt venter på en hvid samaritaner? Give me a break.

Where nothing ever grows

Afrika har regnskove og enorme nationalparker. Hvor tror du forøvrigt at din te, kaffe, kakao, blomstre, appelsiner, mangoer, ananas, bananer og andet stammer fra? Præcis, Afrika.

No rain or rivers flow

Jeg har boet i Ghana, det regner! Og for at gentage mig selv, der er mange floder i Afrika. Afrika er mere end Saharaørkenen. Præcis som Danmark består af mere end Råbjerg Mile. 

Do they know it's Christmas time at all?

Laver du sjov med mig? Rundt regner halvdelen af alle afrikanere er kristne, ca. 500 millioner personer. Nu vi er ved dette, kristendom har eksisteret på det afrikanske kontinent stort set siden kristendommens fødsel. Kristendom kom til Etiopien allerede i det 1. århundrede. Ja, de ved godt, at det er jul. 

Dog fejrer ikke alle jul på den samme dato, kopterne i Etiopien fejrer jul d. 7. januar. Det vidste du nok ikke. 

Here's to you

Raise a glass for everyone

I føler denne sang er så frygtelig, at I bliver nødt til at gøre jer selv beruset for at tro på disse løgne og fordomme, der præsenteres i denne fordummende sang og trække mig med i faldet?

Nej tak.

Here's to them

Underneath that burning sun

Altså først fortæller du mig, at der ikke er lys, men kun skygge. Nu prøver du at fortælle mig, at der en brændende sol. Kan du bestemme dig?

Do they know it's Christmas time at all?

Ja, det ved de godt. Der er absolut ingen grund til at gentage denne løgnagtige påstand.

Feed the world

Glimrende, donere penge til en organisation, du har tillid til. Køb made in Africa produkter. Doner til din lokale madbank. Helt konkret: kig ud af dit vindue. Ser du en hjemløs person? Inviter denne person indenfor.

Du kan kæmpe for bedre rettigheder for de socialt udsatte, så de har råd til at holde jul og til at købe mad. Det kunne være at advokere for højere skatter for at forbedre velfærdsstaten. Det er nu lettere at hjælpe personen foran din hoveddør end at ville redde verden. Verden starter ved din hoveddør. Tag et skridt af gangen.

Feed the world

Eller vi kan chante meningsløst videre, uden at vi aktivt behøver at gøre noget, lidt som at like ting på Facebook. Det giver os alle en god fornemmelse i maven, at vi er med til at redde “landet” Afrika ved at fastholde landet som vores negative stereotyp, der samtidig fastholder os som ridderen på den hvide hest, der som en anden messias redder dette fortabte sted.

Let them know it's Christmas time again - feed the world

De ved godt, at det er jul. De fleste afrikanere har mad. 

Let them know it's Christmas time again

Jeg giver op. Måske I har skålet lidt for meget. Jeg tror bare, at jeg dropper denne julesang i år.