Gå til hovedindhold

Mobile menu

DR Congo: En generations uddannelse er i fare

Fremtidsudsigterne for 7,4 millioner børn i den Demokratiske Republik Congo ser triste ud. Mellem 600.000 og 700.000 skolebørn er blandt landets millioner af interne flygtninge og de har ofte ikke mulighed for at gå i skole.
Jeannine Katungu er en af deltagerne i et kursus, hvor skolelærere trænes i at støtte børn, der er traumatiseret på grund af volden i landet.

Jeannine Katungu er en af deltagerne i et kursus, hvor skolelærere trænes i at støtte børn, der er traumatiseret på grund af volden i landet.

Christian Jepsen / Norsk flygtningehjælp

Dertil kommer at hundredevis af skole er ødelagte eller bruges til at huse flygtninge fra andre egne af landet. 

Når børnene ikke kommer i skole er der stor risiko for, at de ikke lærer at læse og skrive og det vil være en klods om benet på dem når de i fremtiden skal finde noget at lebe af og forsørge deres familier med, siger Celestin Kamori, der er programkoordinator for Norsk Flygtningehjælps uddannelsesprogram i landet.

DR Congo er plaget af en række væbnede konflikter og i flere dele af landet kæmper et virvar af militser og andre væbnede grupper både med og mod regeringsstyrkerne. Specielt de sydlige Kasai-regioner er hårdt ramte af vold for tiden.

Siden august 2016 er volden taget til i provinsen Grand Kasai og det har sendt 850.000 børn - her i blandt mange småbørn, som endnu ikke er i skolealderen - på flugt og ødelagt 900 skoler, skriver organisationen.

I en anden del af landet, byen Kalemie i Tanganyika provinsen er 92 procent af flygtningebørnene ikke i skole, rapporterer den norske organisation.