Egyptens medier får store bøder for kritisk valgdækning

til_ane
Vælgere med egyptiske flag i hænderne på vej for at stemme under sidste måneds valg.
Foto: momen / indieframe.com /arkiv
Forfatter billede

En af Egyptens uafhængige aviser, Al-Masry Al-Youm, har fået en anselig bøde for avisens dækning af sidste måneds præsidentvalg.

Det statslige medieråd, der hører under landets regering, har besluttet, at avisen skal betale 150.000 pund (cirka 51.000 kroner) for en artikel, der antydede, at staten blandede sig i selve valghandlingen.

Egyptens statsadvokat har endvidere indledt en efterforskning af avisen på grund af mistanke om, at den har ”krænket statens institutioner”, skriver den engelsksprogede netavis Egypt Today.

Det skete, da avisen i løbet af valget skrev, at staten var i færd med at sende vælgere i busser til valgstederne, og at fattige mennesker i mange af Egyptens landområder havde fået en pose kolonialvarer til gengæld for at stemme.

Egyptens præsidentvalg varede tre dage. Ifølge regeringen, fordi det var et stort logistisk arbejde at få alle 60 millioner stemmeberettigede egyptere gennem valgstederne på kun en enkelt dag. Men ifølge kritikere fordi, at man så kunne køre vælgerne i busser til valglokalerne på tredjedagen, hvis tilstrækkeligt mange ikke havde stemt i løbet af de første to dage.

21 nyhedsmedier forbudt

Anholdelsen af chefredaktøren kommer to dage efter, at Egyptens statslige medieråd havde idømt netavisen en bøde på 50.000 egyptiske pund – svarende til omkring 17.000 kroner – for at have viderebragt en artikel fra New York Times om formodede uregelmæssigheder ved det netop overstående præsidentvalg i Egypten.

Det skriver Egypt Today.

Anklagen om tilknytning til Det Muslimske Broderskab anvendes jævnligt over for kritikere af præsident Sisi og hans styre.

I maj sidste år besluttede egyptiske myndigheder at forbyde 21 nyhedssites, herunder Masr al-Arabiya. Ved samme lejlighed blev også den panarabiske tv-kanal al-Jazeera, der følges af mange millioner seere verden over, forbudt i Egypten.

Ifølge organisationen Reporters Without Borders, der kæmper for pressefrihed internationalt, sidder det mindst 29 journalister fængslet i Egypten. Flere af dem er anklaget for at arbejde for medier med forbindelse til Det Muslimske Broderskab.

Sisi-styret lukkede for et par år siden al-Jazeera med den begrundelse, at tv-stationen havde sympatier for Broderskabet.