Eksperter kalder på redningsplan for mellemøstlig kulturarv

Bel templet i Syrien blev ødelagt af Islamisk Stat i august i år
Foto: Bernard Gagnon, Creative Commons, Wikimedia
Forfatter billede

Kulturarven er i stigende grad mål for krigshandlinger rundt om i verden. Senest er det aktuelt i Syrien og Irak, hvor IS har smadret statuer, solgt arkæologiske genstande og jævnet historiske ruiner med jorden.

Internationale specialister fra forskellige faggrupper mødtes i sidste uge på Nationalmuseet for at diskutere, hvad man kan gøre for at redde den udsatte materielle kulturarv i Mellemøsten. Det beretter DR Kultur.

Vigtig at redde

I lande, der er ramt af krig, er kulturarv ofte et overset offer i krig. Men Nibal Muhesen, projektkoordinator og ekstern lektor på Institut for Tværkulturelle Studier på Københavns Universitet, siger til DR Kultur, at den er vigtig at redde: ”Hvis der ikke er nogen arkæologiske udgravninger og ikke er nogen kulturel arv, så er der ikke nogen fælles hukommelse, minder og identitet. Og hvis der ikke er nogen identitet, er der ikke et folk.”

På dagsordenen var især Mosul i det nordlige Irak, hvor IS og statens hær lige nu kæmper. Mødet kom frem med flere eksempler på tiltag, der kan være med til at redde kulturarven. For eksempel kan man støtte lokale kræfter, der forsøger at redde kulturarven, og man kan sætte en stopper for den illegale handel, der foregår med arkæologiske genstande, og som forsyner IS med penge til at fortsætte krigen. 

Straf er mulig

Ødelæggelse af kulturarv har tidligere været svært at straffe, men det blev ændret i slutningen af september. Her fastslog Den internationale strafferetsdomstol (ICC) i Haag, at islamisten Ahmad Al Faqi Al Mahdi skulle afsone ni år i fængsel for ødelæggelse af uerstattelig kulturarv i Timbuktu.

Al Mahdi var en del af den islamiske gruppe Ansar Dine, der i 2012, under urolighederne i Sahellandet, indtog Timbuktu, der er en berømt historisk by i det nordlige Mali. Her ødelagde Al Mahdi og Ansar Dine flere hundrede år gamle monumenter og bygninger.

Ifølge DR Kultur er UNESCO på vej med en handlingsplan, der præsenterer 32 initiativer, som kan være med til at beskytte kulturarven, inden den smadres.