Eksplosiv vækst i minedrift truer Surinams primære skove

Rosebel Mine i Surinam
Foto: Iamgold, Wikimedia
Forfatter billede

Rekordhøje guldpriser i det seneste årti har udløst en massiv guldfeber over store dele af Amazonas. Resultatet er ødelæggelser af tusindvis af hektar uberørt regnskov og forurening af store floder med giftige tungmetaller.

En nyligt udgivet rapport udgivet af Amazon Conservation Team (ACT) udforsker den hurtige ekspansion og konsekvenserne af guldminedriften i Surinam.

Minedrift steget med 893 procent på 15 år

I rapporten står der at i perioden 2000-2014 er omfanget af guldminedrift i det sydamerikanske land er steget med 893 procent.

Mens Amazonas regnskove i Brasilien og Peru er velkendte, forbliver Surinam enorme og gamle regnskove en af ​​verdens bedst bevarede naturlige hemmeligheder. Men ifølge rapporten er efterspørgslen efter det ædle metal en trussel med landets skove.

"Ifølge vores beregninger har skovrydning forårsaget af guldminedrift  vokset støt siden århundredskiftet og særligt hurtigt i de seneste fem år," siger GIS og Web Development koordinator hos ACT, Rudo Kemper til Mongabay.com.

Surinam er blandt de mest skovrige lande i verden. I 2012 blev 95 procent af landets samlede areal er klassificeret som skov. Globalt kun overgået af sin nabo Fransk Guyana, Surinam uberørte regnskov huser mange unikke arter, herunder jaguarer, tapirer, og gigantiske myreslugere

Oprindelige folk fanget i midten

Men det er ikke kun dyr og planter der mærker den øgede minedrift. Fanget i midten er de indfødt Maroon folk, som er nutidige efterkommere af tidligere afrikanske slaver.

Deres levegrundlag er i stigende grad påvirket af minedriften inden for deres traditionelle område, siger rapporten. Men det kan også have skadelige konsekvenser for menneskers sundhed.

"Ud over at være en drivkraft for skovrydning og små- og industriel skala guldminedrift, er der også betydelige trusler mod økosystemer og menneskelige levegrundlag, både nær kilden og længere væk," skriver forfatterne.

Kviksølv bliver nemlig brugt i processen til at adskille guld fra jord og småsten. WHO har udpeget kemikaliet til at være blandt de 10 farligste for folkesundheden globalt, og mennesker der udsættes for kviksølv kan risikere alvorlige neurologiske skader.

Foruroligende, registrerede ACT den højeste kviksølv koncentration i en lokal landsby omkring 40 km opstrøms fra den nærmeste guldminedrift site.

"Det tyder på, at minedrift-relaterede forurening kan have negative virkninger for menneskers sundhed langt fra hvor den faktiske minedrift finder sted. Dette har alvorlige konsekvenser for hele befolkningen i landet … "

Læs hele artiklen på Mongabay.com 
http://news.mongabay.com/2015/10/gold-mining-explodes-in-suriname-puts-forests-and-people-at-risk/