En grøn milliard og “rekordstor klimapulje” i regeringens finanslov

mandoe
Thomas Jazrawi

Torsdag præsenterede regeringen planer for en finanslov for det kommende år. Udspillet rummer flere tiltag på det grønne område. 

Regeringen vil hæve klimapuljen, så den kommer op på 570 millioner kroner i 2019. Det er det største beløb  nogensinde, lyder det i en pressemeddelelse fra udenrigsministeriet. 

Klimapuljen finansierer indsatser, der hjælper udviklings- og vækstlande til at reducere deres udledninger af drivhusgasser og tilpasse sig klimaforandringer.  

”Med en pulje på 540 mio. kr. giver vi et massivt bidrag fra Danmark til at gennemføre Parisaftalen og sikre at udviklingslandenes energisystemer bliver mere bæredygtige”, siger udviklingsminister Ulla Tørnæs (V), som fortsætter:

“Vi byder ind med danske kompetencer og det er der i høj grad behov for i udviklingslande, hvor klimaforandringerne nogle steder er med til at holde folk i fattigdom og hæmmer økonomisk vækst.”

Udmeldingen har fået moderate ord med på vejen af grønne organisationer. Det kan man læse mere om her og her

En milliard til den danske natur

Ud over klimaet er der også lidt gaver til den danske natur. Der bliver afsat en milliard kroner over de næste fire år, skriver Danmarks Naturfredningsforening, der har gransket tallene.

Det svarer til 250 millioner årligt, og heraf er 50 millioner hvert år sat af til at gennemføre regeringens plan om danske naturmål, som er skrevet ind i regeringsgrundlaget. 

Det kommer samtidigt med, at verdens nationer under FN skal forhandle om nye naturmål på det internationale plan dette efterår. De såkaldte Aichi-mål for biodiversitet udløber i 2020. 

Intet tyder på, at de vil blive realiseret, og heller ikke EU’s parallelle 20 mål for biodiversitet har de store chancer for at blive indfriet inden fristen om knap 2 år. Den danske natur er sågar blandt de fattigste i EU

Planen er, at landene under FN vedtager nye naturmål i Kina i 2020, og det overlapper dermed med regeringens ønsker om at udforme danske mål for naturen. 

Det kunne meget vel tænkes, at de nye danske naturmål dermed bliver udformet, så de vil være forenelige med den nye internationale strategi for biodiversitet og den plan, som EU sandsynligvis vil vedtage i kølvandet på denne. 

Maria Reumert Gjerding, Præsident for Danmarks Naturfredningsforening tager rigtigt pænt imod planerne. 

“Det er en rigtig god nyhed. Den danske natur er presset som aldrig før – dyr og planter uddør, fordi deres levesteder forsvinder. Det her er en håndsrækning af de store, som virkelig vil kunne gøre en forskel. Det vil vi gerne rose regeringen for at prioritere”, siger hun. .