Er Kina klar til at omstrukturere sin økonomi?

image1-2
Shoppingcenter i Kina
Foto: Dooley/Flickr
Forfatter billede

Den kinesiske økonomi har oplevet meget tumult henover de seneste par måneder. Kina påbegynder i år sin nye femårige plan der skal omstrukturere økonomien, så fokusset flyttes fra produktion til forbrug og det kinesiske marked åbner op for omverdenen.
D. 21 januar var et af emnerne ved Davos arrangementet netop den kinesiske økonomi, og her havde Bloomberg Business inviterede et panel af eksperter ind til at diskutere hvad fremtiden bringer for den kinesiske økonomi.
 

Kina oplever nu hvad vesten oplevede for år tilbage

Et af panelets deltagere, Ray Dahlio, påpegede i debatten, at den kinesiske økonomi gennemgår de sammen økonomiske og strukturelle udfordringer, som flere lande i vesten oplevede især gennem 1970’erne.
Kina står overfor fire overordnede udfordringer; omstruktureringen af landets økonomi og gæld samt reformering af betalingsbalancen og diverse markeder.

Kinas reformer skal indrettes ind efter en digitaliseret verden

Men dette er, påpeger Ray Dahlio, kun kortsigtede udfordringer som landet bør overkomme inden for de næste 2-3 år. En vigtig lektie man især ikke skal glemme i de vestlige lande.
En langt større og længerevarende udfordring for den kinesiske økonomi bliver at indhente resten af de moderne økonomier, og gøre Kina et sikkert land at investere i. Formanden for IMF Christine Lagarde mente især at Kinas kommunikation til omverden omkring de økonomiske om-justeringer skal forbedres, for ikke at skabe unødig usikkerhed blandt investorer på markedet.

Kinas centralbank: Kina vil tage ved lære

Men Kina er beredt på at skulle omstille sig til et moderne marked. Landet nye femårige strategi skal omforme Kina fra et produktions samfund til et samfund, der åbner op for omverdenen og giver den kinesiske befolkning flere penge mellem hænderne.
Men forandringen sker ikke uden omkostninger og det kommer især til at gå ud over de sektorer, der har drevet den økonomiske fremgang indtil videre såsom kul og jern industrien.

Se hele paneldebatten her