Esben Lunde Larsen mødes med Sydafrikas landbrugsminister

13634084495_fef41428c9_o
Landmænd på arbejde i Western Cape, Sydafrika
Foto: Christopher Griner/Flickr
Forfatter billede

Danmark og Sydafrika arbejder på at lave en samarbejdsaftale inden for landbrugs- og fødevareområdet. Det kan medføre eksport af danske madvarer, teknologi og know-how til Sydafrika, der har en årlig omsætning på over 120 milliarder kroner om året indenfor fødevareproduktionen.

Sydafrika er et land i en rivende udvikling og i takt med, at størrelsen af landets middelklasse stiger, forventes landets forbrug af fødevarer at stige 20-40 procent frem mod 2050. Det åbner op for eksport af dansk teknologi og fødevarer, da landbruget er udfordret af både vand- og energisituationen i Sydafrika, hvor kun cirka 12 procent af landets areal er egnet til afgrøder.

– Danmark vil gerne øge samhandlen med fødevarer og avlsdyr til Sydafrika. Herudover kan vi ved hjælp af vores vand- og landbrugsteknologi hjælpe med at øge effektiviteten af anvendelse af jord, afgrøder og husdyrproduktion i et land, der er udfordret af et hårdt klima, siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen.

Miljø- og fødevareministeren mødes i dag med den sydafrikanske landbrugsminister for at drøfte mulighederne for at indgå en samarbejdsaftale  indenfor landbrug og fødevarer. Pressen er velkommen til doorstep med ministrene senere i dag hos State of Green.

Eksport af råvarer og uddannelse

Udover teknologier kan Danmark også eksportere fødevarer blandt andet svinekød og andet indenfor fødevaresektoren. Og for at komme rundt om hele fødevarekæden, bidrager Danmark allerede nu med at uddanne sydafrikanske landmænd på Dalum Landbrugsskole.

– Det danske landbrug er højt udviklet og specialiseret, hvilket jeg som minister er utrolig stolt af at kunne vise andre lande. Derfor vil jeg også gerne bakke op om Dalum Landbrugsskoles initiativ med at uddanne unge sydafrikanske landmænd til at være driftsledere, så vi både kan styrke forholdet mellem vores lande og sikre, at farmerne vender tilbage til Sydafrika med det bedste udgangspunkt for at dyrke jorden, siger Esben Lunde Larsen.