Esben Lunde Larsen på fødevarefremstød i Colombia

8514523213_d4a2e28cbb_o
Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen
Foto: Venstre/flickr
Forfatter billede

Colombia har for nyligt åbnet for import af dansk svinekød, og som led i et nyt fremstød er miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen draget en tur til Sydamerika.

Et andet emne på dagsordenen, er dansk import af colombianske fødevarer.

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen mødes i dag med de
de colombianske kakaoproducenter og vil i den forbindelse understrege, at danske virksomheder har et ansvar for, at importerede fødevarer fra tredjelande er produceret under forhold, der tager hensyn til både mennesker og miljø. Det skriver Miljø- og Fødevareministeriet i en pressemeddelelse:

6. december 2016 – For at få plads til bl.a. at øge produktionen af kakao, kaffe og palmeolie fælder Colombia hvert år 27.000 hektar skov, hvilket svarer til, hvis vi fældede Rold Skov tre gange. Historisk har problemet været så stort, at landet i perioden 1990-2010 i gennemsnit har fældet 289.000 hektar skov årligt – det ville svare til, hvis man hvert år fældede halvdelen af al skov i Danmark.

Danmark er storimportør af fødevarer fra Colombia, og i disse dage besøger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen verdens tredjestørste kaffenation for at styrke samhandlen med Danmark.

“Det skal ikke være de danske kaffe- og chokoladevaner, der betyder, at regnskoven i Colombia svinder ind. Derfor har regeringen underskrevet Amsterdam-erklæringerne, der skal bidrage til at stoppe afskovning forbundet med indkøb af landbrugsrelaterede råvarer. Jeg har i dag sagt til de colombianske kakaoproducenter, at jeg opfordrer danske virksomheder til at fortsætte med at sætte fokus på denne dagsorden i deres handel med Colombia,” siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen.

Ifølge et EU-studie fra 2013 har EU-landenes import af afgrøder såsom soja, palmeolie, kaffe og kakao i alt medført global afskovning af 7,4 mio. hektar skov i perioden 1990-2008.
Erhvervet bakker op

Erfaringen viser, at erhvervet er parat til at stille krav til samarbejdspartnere i andre lande, og både Dansk Industri og Landbrug & Fødevarer har bakket op om den danske tilslutning til Amsterdam-erklæringerne.

Læs Amsterdam-erklæringen ‘Towards Eliminating Deforestation from Agricultural Commodity Chains with European Countries’ her.

“DI Fødevarer har etableret ’Erhvervsinitiativ for bæredygtig palmeolie’, som har til formål at fremme brugen af bæredygtig palmeolie i fødevarevirksomhederne. Vi er glade for, at både WWF og Miljø- og Fødevareministeriet bakker op om initiativet, som har sat sig det ambitiøse mål om 100 % certificeret bæredygtig palmeolie i 2018,” siger branchedirektør i DI Fødevarer, Leif Nielsen.

Konkret deltager Miljø- og Fødevareministeriet i en taskforce nedsat af Dansk Industri, som arbejder for en bæredygtig produktion af palmeolie, der er blandt de største kilder til afskovning. Målet er, at al importeret palmeolie skal være bæredygtighedscertificeret senest i 2018. Det betyder, at olien er udvundet uden afskovning af primære skove, og at de ansatte er sikret ordentlige arbejdsvilkår. Indtil nu har 16 virksomheder tilsluttet sig initiativet.