Etiopien bortadopterer flest børn

Forfatter billede

De seneste ti år har Afrika leveret 40.000 adoptivbørn til velstillede familier i de rige lande. Etiopien alene har over fem år bortadopteret 26.100 børn og står dermed for flere adoptioner end alle andre afrikanske lande tilsammen.

Med 4.000-5.000 adoptioner om året er Etiopien i færd med at overhale Kina som det land i verden, der bortadopterer flest børn til udlandet, skriver Politiken online lørdag.

“Vi er bekymret for, at der er ved at udvikle sig et marked for adoption”, siger Patrizia DiGiovanni fra FN’s Børnefond (UNICEF) i Addis Ababa til Politiken, og lægger til:

“At eksportere børn løser ikke fattigdom og nød set med den store målestok. Problemerne skal løses hjemme i det enkelte land”.

Etiopien er verdens 14.-fattigste land. Af de 84 millioner indbyggere udgøres 5,2 mio. af børn, der har mistet den ene eller begge forældre, oplyser UNICEF.

Ifølge det etiopiske ministerium for kvinder, unge og børn lever der 12.000 børn på i alt 149 børnehjem, hvoraf mange ifølge Politiken er finansieret direkte af adoptionsbureauer fra udlandet.

DanAdopt, som er den ene af de to danske organisationer, der arbejder i landet, er ikke enig i, at der adopteres for mange børn fra Etiopien.

“De fleste af de børn, der allerede er født og lever, har ikke reelle alternativer her og nu. Hvis alle organisationerne trak sig ud, døde børnene af sult, og det ville være forfærdeligt”, siger DanAdopts direktør, Marianne Wung-Sung til Politiken.