Etiopien forbyder adoption til udlandet

mercy_mercy
Plakat fra filem "MERCY mercy", der var med til at starte den danske debat om adoption fra Etiopien.
Foto: Det danske filminstitut.
Laurits Holdt

Det skal være slut med at etiopiske børn bliver adopteret væk til udlandet, besluttede landets parlament tirsdag. Beslutningen kommer efter, at udenlandsk adoption har været sat på pause i flere måneder. Det skriver amerikanske NPR.

Ifølge flere medier er det især en sag fra USA, hvor en 13-årig pige, der var adopteret fra Etiopien i 2013 blev mishandlet og sultet til døde af sine nye forældre, som er dømt og afsoner fængselsstraffe i sagen.

Adoptioner fra Etiopien har også været på dagsordenen i Danmark og i marts 2016 stoppede regeringen adoptioner fra det østafrikanske land til Danmark.

Men hvor den nye etiopiske beslutning skyldes frygten for at etiopiske børn bliver behandlet dårligt i udlandet skyldtes den danske beslutning forhold i Etiopien.

Baggrunden var, at der siden 2012 havde været flere kritiske historier om, at fattige etiopiere blev presset til at bortadoptere deres børn.

Dokumentarfilm satte gang i debatten

Det var ikke mindst dokumentarfilmen ‘Adoptionens pris’, der blev sendt på TV i november 2012, som var med til at sætte debatten i gang. Dokumentaren var en redigeret version af filmen “MERCY mercy” af Katrine W. Kjær.

Efter filmen sendte Ankestyrelsen en delegation til Etiopien for at undersøge forholdene og i årene efter holdt styrelsen øje med situationen. Igen i 2016 var styrelsen i Etiopien og det fik Social- og indenrigsministeriet til at konkludere følgende:

“Ankestyrelsen har i dag orienteret ministeren om den bekymrende situation i forhold til behandlingen af adoptionsforløb i Etiopien. Der har i en længere årrække været et skærpet tilsyn med Etiopien. De danske adoptionsmyndigheder har foretaget flere tilsynsrejser til landet og har flere gange skærpet kravene og vilkårene for formidling derfra.”

“Udviklingen og de konkrete sager er fulgt tæt fra danske myndigheders side – også de tiltag til reformer og ændringer, som landet har iværksat for at styrke adoptionssystemet. Ankestyrelsens tilsynsrejse til landet i februar har imidlertid gjort det klart, at de nødvendige reformer ikke vil ske hurtigt nok.”

Konklusionen fik daværende social- og indenrigsminister Karen Elleman (V) til at stoppe for adoptionerne. Hun udtalte bl.a.:

”Jeg kan ikke se, at det er muligt at fortsætte samarbejdet med Etiopien om international adoption. Jeg har ikke længere den nødvendige tillid til, at adoptioner fra landet lever op til de krav, vi stiller i forhold til adoptionsprocessen og dermed, at adoption er det bedste for børnene.”

”Vi har nu længe fulgt udviklingen i Etiopien og på forskellig vis skærpet vores håndtering af sagerne for at styrke sikkerheden. Nu viser det sig yderst tvivlsomt, om Etiopien er på vej i den rigtige retning, og de etiopiske myndigheder oplyser selv, at de forskellige tiltag reelt set har haft en begrænset effekt. Derfor trækker Danmark sig fra samarbejdet med Etiopien om adoption. Vi kan ikke sidde tilbage med en usikkerhed om, hvorvidt andet end hensynet til børnenes bedste styrer adoptionsforløbene.”