EU-millioner til at forbinde data om oprindelige folk med verdensmålene

indigenous_navigator_cover_photo
Indigenous Navigator
Foto: IWGIA
Laurits Holdt

11 lande på tre kontinenter er med, når IWGIA og Institut for Menneskerettigheder sammen med en række internationale organisationer sætter fokus på verdensmål og menneskerettigheder i lokale udviklingsprojekter målrettet oprindelige folk, fortæller IWGIA i en pressemeddelelse. Organisatione arbejder for oprindelige folks rettigheder.

Masaier, inuitter, indianere og andre af verdens 5.000 forskellige oprindelige folk udgør fem procent af klodens befolkning, men de udgør hele 15 procent af verdens fattigste. FN betegner oprindelige folk som en af verdens mest udsatte grupper.

Det EU-støttede projekt bidrager derfor til at give oprindelige folk redskaber til at måle og tale for deres rettigheder: Har de adgang til sundhedsydelser, er der mad nok til alle, hvor høj er børnedødeligheden i deres samfund, og har de adgang til uddannelse på deres eget sprog?

Fra spørgeskemaer til lokale initiativer

Svarene indsamles via gruppediskussioner og spørgeskemaer, der skal kortlægge oprindelige folks situation og danne baggrund for lokale initiativer. Datasættene samles på webportalen Indigenous Navigator, der ligger navn til projektet. 

Læs mere om Indigenous Navigator i artiklen Nu kan du se i de oprindelige folks nye opslagsværk (25.06.2017)

”Datasættet viser, hvor problemerne ligger begravet. Oprindelige folk kan derfor bedre prioritere og sætte ind med skræddersyede projekter til at løse problemerne. Det kan for eksempel være en skole, der skal udvides, et samarbejde mellem oprindelige folk og lokale myndigheder, der skal styrkes, eller et sundhedssystem, der skal gentænkes,” siger Julie Koch, der er direktør for IWGIA.  

De diskussioner, som spørgeskemaerne rejser, skal sammen med kurser i fortalervirksomhed føre til, at de oprindelige folk bliver klædt på til at gå i dialog med civilsamfund, myndigheder og beslutningstagere – lokalt og nationalt – om at realisere deres rettigheder.

Verdensomspændende dataindsamlingsprojekt

Oprindelige folk frygter at blive usynliggjort, når verdensmålene realiseres. Derfor insisterer de på, at verdensmålene måles på baggrund af data, der kan vise, hvor langt de forskellige samfundsgrupper er i arbejdet med at indfri verdensmålene. Det er Indigenous Navigator med til at sikre:  

”Det særlige ved Indigenous Navigator er, at redskaberne bidrager til at gøre oprindelige folk mere synlige og lukke nogle af de huller, der er i de officielle statistikker,” siger Birgitte Feiring, der er chefkonsulent i Institut for Menneskerettigheder.

De lokale projekter er del af dataindsamlingsprojektet Indigenous Navigator, der gør indikatorer, spørgeskemaer og indsamlede data tilgængelige online. Både datajournalister, ngo’er og oprindelige folk overalt på kloden kan få gavn af de indsamlede data. 

Fakta om Indigenous Navigator 

  • Indigenous Navigator og lokale projekter i syv lande er finansieret af EU.
  • Indigenous Navigator tilbyder gratis online redskaber til dataindsamling og giver brugere mulighed for at få overblik over rettigheder og indikatorer og se sammenhæng med verdensmålene.
  • Målgruppen er oprindelige folk i hele verden med lokale projekter i syv lande i Latinamerika, Afrika og Asien.
  • Indigenous Navigator er udviklet i samarbejde mellem International Labour Organization (ILO), Asia Indigenous Peoples’ Pact (AIPP), Forest Peoples’ Programme (FPP), Tebtebba Foundation, Institut for Menneskerettigheder og IWGIA.
  • Lokale projekter udføres i samarbejde mellem Asia Indigenous Peoples’ Pact (AIPP), Forest Peoples’ Programme (FPP), Tebtebba Foundation og IWGIA.
  • Lokale projekter kører frem til oktober 2020.
  • Den samlede EU-støtte er på over 30 millioner kroner, hvoraf 27 millioner går gennem IWGIA til lokale projekter.