Faneflugt – eller?

Laurits Holdt

9. april 2015

Jørgen Harboe

Jørgen Harboe (født 1943) har over 40 år på bagen som udviklingsjournalist og forfatter med særlig fokus på Sydasien.

Han har også haft fingrene nede i det praktiske udviklingsarbejde som projektkoordinator i Bangladesh, menneskerets-monitor i Rwanda og våbenhvile-observatør i Sri Lanka.

Desuden har han deltaget i solidaritetsarbejde omkring Den Tredje Verden i Danmark og været med til at starte både de danske udviklingsjournalisters forening, Nairobiklubben og Timbuktufonden, der støtter journalistik og oplysningsarbejde om udvikling og globalisering.

Læs flere blogindlæg fra Jørgen Harboe

Dengang gik øvelsen ud på at skrive af fra alle de steder på nettet, hvor vi kunne sakse gratisstof om udvikling.

Dengang var aviserne ikke så emsige med at sætte priser på deres netaviser, som de af nød og betryg er blevet nu, så det var let og billigt at klippe og klistre. I dag har U-landsnyt.dk fået muskler til at producere selv, og det er godt at se for en gammel medarbejder.

Den rigtige association? Ikke hos mig!

Det er noget andet med det nye navn.

Det nuværende har noget troskyldigt over sig: ’u-landsnyt’ giver associationer i retning af den lokale hønseavlerforening og en tættrykt A4-side, der skrives og redigeres af formanden og hans hund.

Den association passer ikke længere på U-landsnyt.dk, så det er helt rigtigt at skifte navnet ud med et, der afspejler, at der er tale om et professionelt foretagende, som fortjener sin plads i det danske mediebillede.

Men giver ’Globalnyt’ den rigtige association? Ikke hos mig!

’Nyt’ er stadig så beskeden en mediebetegnelse, at den næsten er en undskyldning for sig selv. Tænk om JyllandsPosten havde heddet Jyllandsnyt! Så kunne man trække på smilebåndet med et ’pyt’, når man åbnede for den ellers så seriøse publikation.

“Global” er et udflydende begreb

Alvorligere er det, at ’u-land’ er blevet afløst af ’global’!

Også her er der gode grunde til skiftet. ’U-land’ er med rette på vej ud som betegnelse ligesom den virkelighed, ordet afspejlede, dengang det blev skabt. Derimod er begrebet ’udvikling’ så aktuelt i dag som nogensinde!

Derfor synes jeg det er trist, at U-landsnyt.dk med navneændringen til Globalnyt signalerer et skift i fokus væk fra ’udvikling’ og hen mod det det langt mere udflydende begreb ’global’.

I slipstrømmen af en tendens

Før i tiden havde vi to store velredigerede tidsskrifter, der udelukkende beskæftigede sig med udvikling og udviklingsbistand, nemlig Mellemfolkeligt Samvirkes Kontakt og Danidas blad Udvikling.

Derudover havde alle større dagblade u-lands- eller udviklingsmedarbejdere.

I dag er Kontakt forsvundet, Danidas blad hedder stadig Udvikling, men med undertitlen ’Danmarks globale magasin’.

Det sidste er den rette betegnelse for indholdet, der gir så lidt plads til dansk udviklingsbistand, at man er nødt til at læse U-landsnyt.dk for at følge med.

Dagbladenes udviklingsmedarbejdere er stort set forsvundet sammen med deres fokus på fattigdom, ulighed, udvikling og udviklingsbistand.

Det aktuelle navneskifte synes at signalere, at U-landsnyt.dk lægger sig i slipstrømmen af samme tendens i stedet for at fastholde sit fokus på udvikling og den værdibaserede holdning til dansk udenrigspolitik, som udviklingsbistanden og udviklingsjournalistikken repræsenterer.

Dumt at forlade den niche

Hvis jeg har ret i denne tolkning må konklusionen være, at det danske mediebillede er blevet fattigere på et område, der berører alle os, der følger U-landsnyt.dk. Så vil jeg vil endda gå så vidt som at kalde det faneflugt.

Jeg vil også gætte på, at det økonomisk er dumt at forlade den niche, som U-landsnyt.dk efterhånden har helt for sig selv, og i stedet for risikere at drukne i konkurrence med andre medier, der også flokkes om det nye globaliseringsmantra.

Alt i alt vil jeg være glad for at få at vide, at mine bange anelser er helt ubegrundede!

Se også

http://www.u-landsnyt.dk/kalender-indhold/abent-hus-kom-og-sig-paent-far…