Farvede identiteter og hverdagsracisme

Forfatter billede

Af Morten Ranum, U-landsnyt.dk

En konference om farvet identitet, hverdagsracisme og konsekvenser af raceprofilering konkluderer, at det er vanskeligt at få lov til at tale om racisme i Danmark, fordi den er så indlejret og normaliseret i vores kultur.

Roger Matthisen, som er skuespiller og tillige arbejder som konsulent med kommunikation, organisation og coaching, fortæller, at han ofte bliver tiltalt på engelsk på Østerbro i København, hvor han bor, selv om han er opvokset i Danmark.

Han nævner det som et konkret eksempel på at blive stemplet (stigmantiseret) som fremmed.

Han mener, at der herhjemme er stor tavshed om at karakterisere en sådan stempling som udtryk for racisme. Hans konklusion er, at det vanskeligt at få lov til at sige fra og kalde det for racisme.

Racisme på din egen krop

Han henviser til et eksperiment lavet den amerikanske skolelærer Jane Elliot fra Iowa.

Som det vises her i videoen laver hun er øvelse hvor de hvide elever bliver udsat for nogle af de overgreb som de sorte og brune elever må leve med hver dag.

Hun gør det fordi hun mener, at vi ikke kan forstå racemæssige problemer ved kun at tale om dem. Vi må føle det på vores egen krop.

[video: http://youtu.be/TZKWkhnSb5k]

Hverdagsracisme

Den norske kunsthistoriker og teoretiker Mathias Danbolt har forsket i kolonialvarernes kolonihistorie.

Han har analyset en række dagligdagsvarer som fx vanilje, atamon og cirkel kaffe. På disse produkter er der afbilledet sorte og brune mennesker i karikeret udgave. På flasken med atamon er der en gul kineser.

Mathias Danbolt gør opmærksom på, at det forholder sig helt modsat, når vi afbilleder hvide mennesker på indpakning af madvarer. De vises i fotografisk gengivelse og i fuld figur, som de ser ud i virkeligheden.

Hans analyse viser, at vi i Danmark ikke opfatter disse indpakninger og gengivelser af den brune mand og kvinde som racistiske.

Hans pointe er, at kolonialvarerne er tæt forbundet med dansk kolonihistorie, og det er en historie som er helt ureflekteret.

Derfor forhindrer det ifølge Mathias Danbolt os i at erkende den hverdagsracisme, som vi dermed ufrivilligt fastholdes i.

Konferencen “Midt i mængden” blev afholdt og arrangeret af Adoptionspolitisk Forum den 14. november 2014 på Københavns Universitet.

Konferencens fulde program:
https://www.facebook.com/events/356337667824282