Tid: 19/01/2018 18:00 til 19/01/2018 21:00

Sted: CAMP / Center for Art on Migration Politics, Thoravej 7, 2400 København NV

Arrangør: N/A

Fernisering: Migrantarbejdets økonomi – for retten til at arbejde (København)

En udstilling af The Bridge Radio og en gruppe migrantarbejdere 

Derefter fest til kl. 24.

Hjertelig velkommen til åbningen af Migrantarbejdets økonomi – for retten til at arbejde, som er en soloudstilling af det transnationale radiokollektiv The Bridge Radio.

Kollektivet har lavet udstillingen i samarbejde med en gruppe på 12 personer, der har asylstatus, opholdstilladelse og et sted at bo i Sydeuropa, men som ofte ender med at bo på gaden i København i forsøget på at finde en eller anden form for arbejde.

Sammen tegner de et billede af den udsatte tilværelse, som mange migrantarbejdere i Danmark frister, og skildrer deres kamp for rettigheder.

Udstillingen tager form som en stor lydinstallation med lydudsagn fra de 12 samarbejdspartnere ledsaget af grafiske værker. Når man lytter til deres udsagn, bliver det klart, at alle samarbejds-partnerne har fået asyl i Sydeuropa, men er blevet tvunget til at migrere nord for at søge arbejde på grund af den økonomiske krise og høj arbejdsløshed i Syd- og Østeuropa.

Deres asylstatus giver dem ret til at rejse inden for Schengen-zonen, f.eks. til Danmark på et turistvisum. Imidlertid får de hverken dansk arbejdstilladelse, adgang til sundhedsvæsenet eller sociale ydelser. Derfor er mange blevet tvunget til at leve som daglejere eller tjene til livets ophold ved at samle tomme dåser og flasker i gader og stræder, der indbringer 1–3 kr. i pant pr. flaske eller dåse.

Udstillingen blotlægger den racisme og politivold, som disse mennesker jævnligt udsættes for, og beskriver et liv uden social sikring. Men som The Bridge Radio skriver, giver brudstykkerne af samtaler “…også indblik i kampen for at organisere sig mod udbytningen af det udsatte men vigtige arbejde, som migranter udfører over hele Europa.”

Migrantarbejdets økonomi – for retten til at arbejde viser samlet set, hvordan grænser ikke kun udelukker visse grupper af mennesker, men at de også genererer en voldelig form for inklusion, som underordner bestemte grupper af mennesker og skaber en arbejdskraft, der er underordnet (De Genova, 2013). Arbejdskraftens frie bevægelighed har altid været en central kampplads, idet én af de vigtigste måder, kapitalen udøver kontrol over arbejdskraften på, er ved at forsøge at tøjle og kanalisere dens færden og flugt (Mezzadra & Neilson, 2013).

Læs mere på Camp – Center for Art on Migration Politics