Gå til hovedindhold

Mobile menu

Filippinernes parlament tager pengene fra menneskerettigheds-kommission

Filippinernes menneskerettighedskommission står til at få skåret sit budget fra godt 91 millioner kroner til lige under 122 kroner. 

Det er førstekammeret i landets parlament, der har taget beslutningen, der alt andet lige må betegnes som en lukning af kommissionen. Beslutningen skal dog først godkendes blandt de 24 senatorer i andetkammeret, før den kan træde i kraft. Det skriver avisen The Guardian onsdag.

Parlamentets førstekammer domineres af præsidentens støtter og han har også stor støtte i andetkammeret.

Kommissionen har blandt andet kritiseret myndighederne under præsident Rodrigo Duterte for den brutale fremfærd i kampen mod den narkotikarelaterede kriminalitet i landet. Indsatsen har kostet tusindvis af liv, siden har blev indsat 30. juni 2016.

Blandt sine tilhængere hyldes Duterte for sin beslutsomhed og voldsomme fremfærd mens mostanderne tager afstand fra hans hårde retorik og politik.

Budgettet på 1.000 pesos - 122 kroner - er passende til en organisation, der er så ubrugelig som landets menneskerettighedskommission er det, lyder det fra førstekammerets formand Pantaleon Alvarez. Han fortsætter:

“Hvis man vil beskytte kriminelles rettigheder, så må man få midlerne til det fra de kriminelle. Det er ikke mere kompliceret. Hvorfor skal man dog få sit budget dækket af regeringen, når man ikke gør sit arbejde?”

En politiker fra oppositionen kalder beslutningen for en dødsdom over en uafhængig institution, hvis mandat er indskrevet i landets grundlov.

Kommissionens budget for 2017 var på 749 millioner pesos - 91,3 millioner kroner - og den havde bedt om en fordobling i budgettet for 2018. I stedet fik den altså en våd klud i ansigtet i form af et budget på 1.000 pesos - 122 kroner.