Gå til hovedindhold

Mobile menu

Flere MDC-ledere efterlyst af Zimbabwes politi

En af de førende skikkelser i oppositionspartiet MDC i Zimbabwe, Tendai Biti, har søgt asyl i nabolandet Zambia – som har afvist anmodningen og nu vil sende ham retur til Zimbabwe, hvor han er efterlyst, skriver avis.
Tendai Biti.

Tendai Biti.

Chatham House (arkiv/CC)

MDC-politikeren Tendai Biti kan forvente at blive anholdt, når han vender hjem til Zimbabwe. Han befinder sig onsdag aften i Zambia, hvor han ifølge flere zimbabwiske og internationale medier har søgt asyl, men er blevet afvist. Han vil blive deporteret ”inden for kort tid”, lyder det fra Zambia.

Politi i Harare bekræfter over for den zimbabwiske avis The Herald, at Biti er et af ni højtstående MDC-medlemmer, som er efterlyst af politiet.

De ni MDC-folk beskyldes for at have opildnet til vold, da de lod deres tilhængere gennemføre en ”ulovlig” demonstration i Harare for en uge siden. Her protesterede oppositionen mod Zanu-PF's sejr ved parlamentsvalget og myndighedernes langsommelighed i offentliggørelsen af de officielle resultater fra præsidentvalget.

Dyb bekymring over vold

Fra internationalt hold og senest i en rapport fra Human Rights Watch har der været udtrykt bekymring for regeringens hårde kurs over for oppositionen og dens tilhængere.

For en uge siden skød og dræbte Zimbabwes militær seks mennesker i hovedstaden Harare, der deltog i demonstrationen i kølvandet på præsidentvalget, som de ni MDC-politikere nu er efterlyst for.

Dagen efter de blodige uroligheder ransagede politiet MDC's hovedkvarter i Harare og anholdt flere personer.

Tendai Biti var fra 2009 til 2013 finansminister i Zimbabwes koalitionsregering. Han har gennem mange år været et af de ledende medlemmer af MDC.

Han og de øvrige ledende medlemmer af MDC, herunder også partiets præsidentkandidat, Nelson Chamisa, afviser at anerkende præsident Emmerson Mnangagwas valgsejr. De fastholder, at der er fiflet med resultatet.

Mnangagwa havde på forhånd lovet, at valget ville være frit og retfærdigt og uden den undertrykkelse, der har præget Zimbabwe i årtier under den tidligere præsident Robert Mugabe.

Både USA, EU og en række menneskerettighedsorganisationer har imidlertid udtryk dyb bekymring over den vold, der har fundet sted efter valget den 30. juli.