FN beder Danmark sende soldater til Mali

16476265720_4ee40f3675_h
FN-soldater fra Bangladesh i Mali.
Foto: MINUSMA/Marco Dormino, Creative Commons.
Laurits Holdt

22. oktober 2015

FN har bedt Danmark om at sende omkring 250 soldater og 20-30 pansrede lastbiler til den fredsbevarende mission i det vestafrikanske land Mali. Det oplyser DR torsdag.

DR citerer den danske generalmajor Michael Lollesgaard, der siden marts 2015 har ledet den militære del af FN-missionen MINUSMA i Mali, for at FN ønske, at de danske soldater skal indgå i et gruppe på 550 mand, der skal operere i den nordlige del af landet.

Denne del af landet er forsat præget af væbnet konflikt mellem regeringsstyrker og en række oprørsgrupper. Oprørsgrupperne består af blanding af islamister og seperatister.

Der er blevet indgået flere fredsaftaler men de er gang på gang blevet brudt.

MINUSMA er den FN-mission, der for tiden har flest menneskelige tab.

Udenrigsministeren lovede flere soldater

I september annoncerede regeringen, at Danmark vil sende 12 politifolk og et uspecificeret antal soldater til FN’s mission i Mali. Når der nu kommer et så konkret ønske fra FN er det sandsynligt, at det er koordineret med den danske regering og at det betyder, at Danmark vil imødekomme ønsket.

Regeringspartiet Venstre har da også allerede sagt, at det er positiv over for anmodningen.

Det samme siger Socialdemokraterne mens Dansk Folkeparti er mere forbeholden.

Læs også: Danske politifolk og flere soldater til FN’s fredsmission i Mali (29.09.2015)

Da udenrigsminister Kristian Jensen (V) i slutningen af september deltog i FN’s topmøde om fredsbevarende arbejde lovede han et øget dansk bidrag til missionen i landet, som er meget engageret i.

I den forbindelse oplyste Udenrigsministeriet, at det nok ville være inden for transport og logistik, at Danmark vil byde ind. Det er der stor brug for i Mali, hvor FN-styrken kæmper med en udslidt vognpark.

Erfaring med vejsidebomber

Et andet problem for FN-soldaterne i Mali er, at de ofte møder vejsidebomber, som det danske forsvar efterhånden har stor erfaring med fra indsatsen i Afghanistan.

Ifølge krigeren.dk, der beskæftiger sig med det danske forsvar og militære spørgsmål, skal der netop også indgå specialister i vejsidebomber i det danske bidrag.

Vejsidebomber og bagholdsangreb er daglige hændelser i Mali og flere ned 50 soldater er blevet dræbt i det halve år, han har ledet missionen siger Michael Lollesgaard ifølge DR.

Soldater ønsker klart mandat

At missionen er så farlig betyder, at de danske soldater skal have et klart mandat til at bruge magt, lyder det fra formanden for Hærens konstabel- og korporalforening, HKKF, der er fagforeningen for befalingsmændene i hæren.

”Det kan ikke nytte noget, at man er ude på et FN-mandat, hvor man selv skal være slået ihjel to gange, før man må tage til genmæle,” siger HKKF-formand Flemming Vinther til DR.

Udover generalmajor Michael Lollesgaard er der omkring 20 danske officerer i FN-missionen i Mali. Tidligere har Danmark også bidraget med et militært C-130J Hercules transportfly.

I maj kørte Michael Lollesgaards konvoj på landminer men slap uskadt. Tre soldater fra Burkina Faso blev såret ved angrebet, som FN efterfølgende betegnede som et angreb på Michael Lollesgard og FN-styrkens politichef, Abdounasir Awale, der også var med i konvojen.

Styrken, ”UN Multidimensional Integrated Stabilization Mission in Mali” (MINUSMA), består for tiden af 8.700 soldater fra 40 forskellige lande men har mandat til at stille med 11.240. Det har dog været svært for FN, at finde de nødvendige soldater.

Læs mere om MINUSMA på missionens hjemmeside.