Gå til hovedindhold

Mobile menu

FN-rapport: Det arabiske kvindesyn tilsyneladende dybt indgroet

I den arabiske verden overleveres et negativt syn på kvinder og ligestilling fra generation til generation, fremgår det af en omfattende undersøgelse fra FN-organisationen UN Women, skriver Berlingske fredag.

Undersøgelsen "Understanding Masculinities" er den største i sin art til dato og omfatter hele 10.000 mænd og kvinder i fire arabiske lande - Egypten, Marokko, Libanon og Det Palæstinensiek Selvstyre.

Resultatet af rundspørgen er dystert: Godt 75 procent af de adspurgte mener, at kvinders vigtigste rolle er at tage sig af husholdningen, mens 45 pct. af de gifte mænd har anvendt fysisk vold mod deres partner, og 64 pct. af mændene har udsat kvinder for sexchikane.

En af konklusionerne skyder håbet om snarlig ligestilling i den arabiske verden ud i en uvis fremtid. Ifølge rapporten har den yngre generation nøjagtigt samme kvindesyn som den ældre - og dét i alle landene undtagen Libanon, anfører Berlingske.

Bladet nævner videre, at en amerikansk undersøgelse fra 2013 viser, at situationen ikke kun er nedslående i de fire lande, der optræder i FN-rundspørgen.

I Afghanistan mener 94 procent af den mandlige befolkning, at kvinder altid skal adlyde deres mænd. I Irak ligger procenttallet på 92.

Den egyptiske kvindelige blogger, Mona el-Tahawy, citeres af Berlingske for at sige: "Nævn mig et arabisk land, og jeg vil opremse en flod af misbrug drevet af en giftig blanding af kultur og religion".

Se mere om UN Womens rapport på

http://www.unwomen.org/en/digital-library/publications/2017/5/understand...