FN-styrken i Centralafrika er for svag, mener Amnesty

Laurits Holdt

I september 2015 udbrød der voldlige optøjer i den Centralafrikanske Republiks hovedstad Bangui. FN's fredsbevarende styrke greb ind – eller forsøgte på det – men formåede ikke at få lagt låg på volden, som endte med at koste mindst 75 civile livet. Desuden blev mindst 12 kvinder voldtaget, tusinder fordrevet fra deres hjem og mange bygninger blev ødelagt.

Det viser, ifølge Amnesty International, at fredsstyrken MINUSCA ikke er i stand til at beskytte landets befolkning, som ellers er en af missionens hovedopgaver.

I en ny rapport, Mandated to protect, equipped to succeed? Strengthening peacekeeping in Central African Republic (PDF, 26 sider), analyserer organisationen begivendhederne i september og når frem til, at MINUSCA skal styrkes, hvis lignende episoder skal undgås i fremtiden.

Store mangler

MINUSCA har store mangler, både i forhold til mandskab og udstyr, skriver Amnesty International i en pressemeddelelse. I forhold til missionens soldater er der ifølge Amnesty International bl.a. problemer med for dårlig uddannelse og intern koordination.

Dertil kommer, at der er for få soldater såvel som civile medarbejdere i missionen og at deres udstyr er for dårligt, hedder det i rapporten.

For tiden støttes FN'styrken af et kontingent franske soldater på 900 soldater. Men de bliver trukket tilbage i slutningen af 2016 og så er behovet for en stærk FN-styrke endnu mere akut, lyder det fra Amnesty International.

Under urolighederne bad hjælpeorganisationer forgæves om eskorte fra MINUSCA, så de kunne bringe sårede til behandling og det tog FN-styrken flere dage at få fjernet vejspærringer, som lokale væbnede grupper havde sat op i byen. Flere af soldaternes køretøjer var angiveligt ude af stand til at køre.

Der er sket forbedringer

Efter septembers uroligheder fortog styrkens ledelse ændringer sine strukturer og der ankom flere soldater til hovedstaden. Det har ifølge Amnesty International været med til at forhindre større voldsepisoder siden oktober 2015 og under pavens besøg i landet i november 2015 samt under første runde af valget i slutningen af december 2015. Anden runde af valget finder sted 14. februar.

På trods af disse relative successer, mener Amnesty International, at der er stort behov, for en forstærkning af missionen.

Download rapporten Mandated to protect, equipped to succeed? Strengthening peacekeeping in Central African Republic (PDF, 26 sider).