Gå til hovedindhold

Mobile menu

FN´s konference for handel og udvikling: ”Business as usual” er ikke en mulighed

I forbindelse med den 11. ministerkonference i WTO, lancerer UNCTAD en række begivenheder med det formål at placere udvikling centralt i handelsspørgsmål. Handel har nemlig potentiale til at skabe udvikling, men kun hvis det sker under de rigtige forhold.   

CC BY UNCTAD

I december mødes alle verdenshandelsorganisationens (WTO) medlemmer i Buenos Aires, Argentina, for at diskutere – det giver næsten sig selv – handel. Samtidig ønsker FN’s konference for handel og udvikling (UNCTAD) at afholde en række større begivenheder i samme by.

Det gør man, fordi man ønsker at fremme et budskab om, at WTO-medlemmerne bør sætte udvikling på dagsordenen, når de diskuterer handel. For ifølge UNCTAD er handel i sig selv ikke med til at fremme den bæredygtige udvikling, FN’s Verdensmål stræber efter.

Faktisk sår UNCTAD tvivl om, hvorvidt handel vil og kan spille en rolle i at sikre velstand for hele verdens befolkning. Eksempelvis er global efterspørgsel stadig begrænset, alt imens også alt for få jobs skabes. Verden kan derfor ikke fortsætte med ”business as usual”, hvis FN’s Verdensmål skal nås.

Det er nødvendigt at skabe andre rammer for handel, så det kan være med til at fremme en bæredygtig udvikling. På denne måde ses FN’s Verdensmål derfor også som en mulighed for at skabe bedre standarder for international handel.
Netop derfor ønsker UNCTAD at sætte udvikling på handelsdagsordenen. Det overordnede budskab for programmet er ”Make Trade Work for Development”.

Som generalsekretæren i UNCTAD, Mukhisa Kituyi, siger: ”Handel kan medvirke til vækst og udvikling under de rigtige forhold”.

Handel skal derfor tilpasses FN’s Verdensmål for at være med til at fremme udvikling. UNCTAD selv understreger vigtigheden af, at det potentielle udbytte for handel er ligeligt fordelt; både ligeligt fordelt imellem lande, men også imellem de forskellige landes indbyggere. Kun på den måde kan handel bidrage til at nå FN’s Verdensmål.