Gå til hovedindhold

Mobile menu

Fokus på kristenforfølgelse er første skridt til forandring

Det er på høje tid – og meget glædeligt – at Udenrigsministeriet opretter et kontor med fokus på forfølgelse af religiøse – og især kristne – mindretal. Det vil forhåbentlig hjælpe udenrigsministeren til at lægge pres på de regeringer, der tolererer religiøs forfølgelse.
Det irakiske religiøse mindretal yezidierne er udsat for et veritabelt folkemord.

Det irakiske religiøse mindretal yezidierne er udsat for et veritabelt folkemord.

DFID (arkiv)

Forestil dig, at folk begynder at kigge skævt til dig på gaden. Du møder fnys, nedladende bemærkninger og direkte hate speech: ”Stik af med dig! Vi ønsker dig ikke her!”

Trusselsbreve dumper ind ad brevsprækken. Både hjem og forretning bliver vandaliseret.

Mand og far bliver kidnappet, og der kommer krav om løsepenge. Du kan ikke betale. En dag finder politiet hans lig…

Millioner af kristne bliver forfulgt

Det er virkeligheden for mange kristne i Mellemøsten, veldokumenteret af blandt andet Weekendavisens Klaus Wivel i bogen ’Den sidste nadver’ og senest i den norske redaktør Kari Fures bog ’På flugt’.

Religiøse minoriteter søges udrenset. Det irakiske religiøse mindretal yezidierne er udsat for et veritabelt folkemord.

Det er blandt andet denne folkegruppe, som Mission Øst hjælper i Irak. Kristne er dog den mest forfulgte religiøse gruppe på verdensplan, og en befolkningsgruppe som vi i Mission Øst har stort hjerte for at hjælpe, samtidig med at vi naturligvis hjælper på tværs af religion.

På verdensplan bliver også mange andre religiøse mindretal forfulgt, f.eks i Myanmar, hvor Mission Øst arbejder, bliver det muslimske mindretal rohingya forfulgt.

Ifølge det anerkendte Pew Research Center bor over 75 procent af verdens befolkning i dag i områder med alvorlige religiøse restriktioner. I flere end 60 lande oplever kristne forfølgelse fra både myndigheder og de naboer, de har levet fredeligt sammen med i årevis.

Og forfølgelsen af kristne vokser stadig. Ifølge den seneste opgørelse fra Open Doors er titusinder af kristne blevet myrdet de seneste fem år. 200 millioner kristne bliver diskrimineret, heraf bliver 100 millioner udsat for grove forfølgelser. I 60 lande er forfølgelse en uhyggelig del af kristnes hverdag.

Fokus på kristenforfølgelser er en milepæl

Derfor er det på høje tid og meget glædeligt, at den danske regering nu har afsat 2 millioner kroner til at oprette et kontor i Udenrigsministeriet til forsvar for forfulgte religiøse – og især kristne – mindretal. For mig at se er det en milepæl, især hvis initiativet til fulde bliver en platform for handlingsinspirerende information om de massive overgreb, der lige nu foregår på disse grupper.

Med et kontor kommer sagen på den politiske dagsorden, og udenrigsministeren vil helt naturligt kunne tage emnet op i forhandlinger med regeringer, hvor forfølgelserne finder sted, og endda lægge pres på disse regeringer for at få stoppet uhyrlighederne.

Udenrigsministeriet vil især fokusere på Mellemøsten og Nordafrika, da de muslimske lande i regionen jo står for langt den største del af samtlige overgreb og forfølgelser af religiøse mindretal på verdensplan. Dette bør verdenssamfundet – og dermed Danmark – sætte alt ind på at stoppe. Med oplysning. I forhandlinger. Og med pres og eventuelle sanktioner.

Første skridt: Tavsheden skal brydes

Indsatsen begynder med at erkende, hvor slemt det rent faktisk står til. Her er kontoret i Udenrigsministeriet et positivt første skridt.

Det kan ikke være rigtigt, at lande blot ser til, mens religiøse mindretal diskrimineres, chikaneres og søges direkte udryddet. Tavsheden skal brydes. Deri har Weekendavisens redaktionschef Klaus Wivel ret: ”Hvis det nye regeringstiltag skal tjene en funktion, må det i første omgang være denne: at bringe vores pinlige fortielse til ophør.” (WA 25.8.2017)

For Danmark har ikke i tilstrækkelig grad talt imod forfølgelse af religiøse minoriteter. Vi har slet ikke turdet nævne, at især kristne bliver forfulgt i et hidtil uset omfang. Måske fordi vi med vores kristne kulturbaggrund frygter at blive anklaget for at favorisere vore egne. Men denne tilbageholdenhed og politiske korrekthed må ophøre. Oprettelsen af kontoret i Udenrigsministeriet er et vigtigt skridt i den retning. Især hvis det bliver fulgt op af handling.