Forbrødring i Kenya

uhuru_kenyatta_and_raila_odinga
Præsident Kenyatta (t.v.) og oppositionsleder Raila Odinga (t.h.) har fredag holdt forsoningsmøde.
Foto: Amanda Lucidon/ World Economic Forum
Forfatter billede

Kenyas præsident, Uhuru Kenyatta, og oppositionsleder Raila Odinga mødtes fredag i et forsøg på at bilægge flere måneders strid.

De to enedes om at forsøge at arbejde for landets bedste efter sidste års præsidentvalg, som har gravet kløften dybere mellem tilhængere af oppositionen og regeringen.

Valget endte med genvalg af Kenyatta. Oprindeligt havde Odinga afvist at anerkende valgresultatet og foretog i stedet en alternativ edsaflægning i januar, hvor han lod sig indsætte som det, han betegnede som ”folkets præsident”. Det skabte yderligere splittelse og politisk uro.

Men efter fredagens møde lyder der langt mere forsonende toner.

”Vi vil indlede en proces med at drøfte, hvad vi mangler og hvad der skaber splittelse mellem os,” siger præsident Kenyatta ifølge den britiske tv-station BBC.

Andre medier citerer præsidenten for at sige, at ”mig og min bror er nået til enighed om” at bringe landets fløje sammen igen.

Odinga siger, at ”tiden er inde til at løse vores forskelligheder”.

Mødet fandt sted kun få timer inden, at den amerikanske udenrigsminister, Rex Tillerson, besøger Kenya. Det er ikke noget tilfælde, forklarer en politisk analytiker, Martin Andati, til netmediet Voice of America (VOA):

”Mødet må være opstået efter pres fra den amerikanske udenrigsminister, der netop nu er ventet når som helst. Vesten har presset på for at få Uhuru og Raila til at mødes. Så det er med til at lempe de politiske spændinger, for de politiske spændinger har været meget høje,” siger han.

Godt med ro – men tilhængere mener at Odinga svigter

Det er endnu uklart, hvad præsidenten og oppositionslederen helt konkret er blevet enige om.

Kenya blev kastet ud i en alvorlig krise efter valget i august sidste år, hvor landets højesteret efterfølgende besluttede at afvise resultatet på grund af uregelmæssigheder. Domstolen beordrede et omvalg holdt i oktober. Dette valg blev boykottet af Odinga og hans tilhængere.

Omkring 150 mennesker blev dræbt i de uroligheder, der fulgte efter valget.

Nyheden om forsoningsmødet vækker glæde blandt de fleste kenyanske vælgere, skriver den kenyanske avis The Nation. Men nogle oppositionstilhængere mener, at selv om det er godt for den økonomiske vækst og udvikling i landet at få ro på den politiske situation, har Raila Odinga også svigtet sine tilhængere og det, oppositionen står for, skriver The Nation.