Forbruget af palmeolie i Danmark falder

dji_0036
Dronebillede fra den centrale del af Kalimantan (Borneo), hvor regnskoven flere steder er blevet ryddet til fordel for oliepalmeplantager.
Foto: Red Orangutangen
Laurits Holdt

Forbruget af palmeolie i Danmark er i perioden 2010 til 2015 faldet med 11 procent, og forbruget af palmeolie i fødevarer er faldet med hele 31 procent. Det viser en ny rapport, udarbejdet af Dansk Industri (DI) Fødevarer, fortæller organisationen Red Orangutangen i en pressemeddelelse mandag.

Rapporten viser også, at EU’s samlede forbrug af palmeolie til fødevareproduktion er faldet med to procent i samme periode. I slutningen af 2014 påbød en ny EU lov, at produkter indeholdende palmeolie skulle oplyse om det i varedeklarationen, og noget tyder på, at især danskerne har taget dette til sig.

”På den ene side er vi i Red Orangutangen glade for, at danske forbrugere aktivt benytter sig af, at de nu kan fravælge palmeolie i deres produkter” fortæller Red Orangutangens direktør Claus Staunstrup Nilsson, inden han forsætter ”På den anden side er det vigtigt at understrege, at RSPO-certificeret palmeolie i mange henseender er det mest miljøvenlige alternativ – også for orangutangerne.”

EU’s samlede import af palmeolie er ifølge rapporten steget med 26 procent og den globale efterspørgsel på palmeolie er stigende, blandt andet fordi palmeolien stadig anvendes i biodiesel. På verdensplan forventes produktionen at stige fra de nuværende 67 mio. tons til 80 mio. tons inden udgangen af 2020 på grund af øget efterspørgsel. Desværre for orangutangerne og regnskoven faldt produktionen af RSPO-certificeret palmeolie i 2016 en anelse, og udgør nu omkring 18 procent af den samlede produktion.

Palmeolie kan være miljøvenligt

RSPO-certificeret palmeolie skal leve op til en række krav, såsom at urørt regnskov ikke må fældes, ingen brug af farlige kemikalier og bedre arbejdsforhold. Hvis produktionen lever op til disse krav, er palmeolien det mest miljøvenlige alternativ blandt vegetabilske olier, da oliepalmens udbytte er mellem seks og otte gange højere end eksempelvis raps og solsikke.

”Palmeolieproduktionen er kommet for at blive, og derfor ser vi helst, at forbrugerne støtter gode initiativer i industrien såsom RSPO-certificeringen. Den kan stadig blive bedre, men det er et skridt i den rigtige retning” forklarer Claus Staunstrup Nilsson.

Læs mere om palmeolie på Red Orangutangens websted

Rapporten fra Dansk Industri