Gå til hovedindhold

Mobile menu

Forsker: Syrien har været en fremragende reklamesøjle for Ruslands våbenindustri

Krigen i Syrien har været et uvurderligt udstillingsvindue - og testlaboratorium - for Ruslands våbenindustri: I Syrien har Rusland målrettet fremvist og afprøvet sit militære isenkram, herunder nogle af landets nyeste og mest avancerede våben, skriver Ayham Saif Eddin fra Université libre de Bruxelles.
Det russiske Sukhoi SU-35s kampfly blev igen anvendt i Syrien fra begyndelsen af 2016.

Det russiske Sukhoi SU-35s kampfly blev igen anvendt i Syrien fra begyndelsen af 2016.

CC BY Dmity Terekhov

For at forstå den blodige udvikling i Syrien, skal man forstå det enorme tiltrømning af moderne militært isenkram, som i usete mængder, strømmede ind i landet fra konfliktens tidlige fase. Mængden af moderne isenkram fra vestlige lande og fra Rusland, varslede tidligt det blodblad, som verden efterfølgende blev vidne til.

Særligt for Rusland, har krigen i Syrien været et uvurderligt udstillingsvindue - og testlaboratorium - for landets militære industri: I Syrien har Rusland, på egen hånd og sammen med det syriske regime, målrettet fremvist, afprøvet og gjort reklame for landets militære isenkram, og vist potentielle købere, hvad de kan forvente, når de køber russisk udstyr. Derudover er det konkrete russiske våbensalg til Syrien vokset eksplosivt siden 2011.

Det konkluderer den syriske forsker Ayham Saif Eddin, som har set nærmere på sammenhængen mellem den russiske våbenindustri og krigen i Syrien i arbejdspapiret From Kalashnikov Ammunition to Bunker Buster BombsRussian Weapon Industry : Advertisement in the Syrian Field.

Saif Eddin viser blandt andet, hvordan Rusland med stor held har brugt krigen i Syrien som en effektiv reklamesøjle for den russiske våbenindustri - og særligt siden 2015 er begyndt at fremvise og teste nogle af landets mest moderne og højteknologiske våben, herunder nye kampflymodeller og missiler.