Gå til hovedindhold

Mobile menu

Fra satirisk til surrealistisk – nomineringerne til årets Caine-pris er offentliggjort

Navnene på de fem forfattere, der er nomineret til dette års Caine-pris for afrikansk litteratur, er netop blevet offentliggjort sammen med links til deres fem noveller. Formanden for juryen udtaler, at de nominerede ”viser dybden og styrken af novelleskrivning fra Afrika.” 

Screendump fra pressmeddelelsen - The Caine Prize for African Writing.

Det er altid en større begivenhed, når Caine-prisen, kendt som Afrikas fineste litteraturpris, skal uddeles, og nu er der blevet sat navne på de fem nominerede til dette års pris:

  • Lesley Nneka Arimah, Nigeria, for ’Who Will Greet You At Home’, der kan læses her.
  • Chikodili Emelumadu, Nigeria, for ’Bush Baby’, der kan læses her.
  • Bushra al-Fadil, Sudan, for ’The Story of the Girl whose Birds Flew Away’ (oversat fra arabisk til engelsk), der kan læses her.
  • Arinze Ifeakandu, Nigeria, for ’God’s Children Are Little Broken Things’, der kan læses her.
  • Magogodi oaMphela Makhene, Sydafrika, for ’The Virus’, der kan læses her.

I en pressemeddelelse fortæller formanden for juryen, Nii Ayikwei Parkes, at mange af de indsendte bidrag kredsede om ’overgang’ som et tema. Lige fra gamle myter bragt ind i en nutidig kontekst, en søgen efter moderskab til cyberangreb udløst af migrationsstrømme og kolonisering – ”disse forfattere sammenfatter fremtid, fortid og nutid for at stille spørgsmål om den verden, vi lever i,” siger han.

Om de fem nominerede titler på shortlisten udtaler Parkes videre:

"Selvom de spænder fra det satiriske til det surrealistiske, er alle fem historier […] uforglemmeligt spøgende. Det har hidtil været en vidunderlig rejse, og vi glæder os til at vælge en vinder.”

Caine-prisen er kendt for at have skabt større diversitet i Afrikas litterære landskab, siden den blev indført i 2000. Sidste års vinder, sydafrikanske Lidudumalingani Mqombothi, vandt for sin novelle ’Memories we lost’, der handler om to søstre, hvoraf den ene lider af skizofreni.

Vinderen af Caine-prisen 2017 bliver offentliggjort til et prisoverrækkelse i Senate House Library i London 3. Juli.