Fremstående u-landsreporter bliver redaktionschef

Iver Houmark Andersen


Foto: Twitter
Forfatter billede

Iver Houmark Andersen har været journalist på Ugeberevet A4 og Avisen.dk siden 2007, fremgår det af en pressemeddelelse. 

Houmark er født i Siir ved Holstebro, uddannet fra Journalisthøjskolen i Århus i 1990, blev journalist i Danidas dav. informationskontor 1993–94 og kom derpå til Kristeligt Dagblad i 1994 som redaktør af tillægget Danmark og Den tredje Verden.

Derfra gik vejen til dagbladet Information 1 marts 1999 som nord-syd medarbejder. Han var tillige formand for u-landsjournalisternes sammenslutning, Nairobi-klubben, 1995-99. 

U-landsdækningen historisk set

Kristeligt Dagblad udgav i 12 år Danmarks eneste u-landstillæg ”Danmark og den tredje verden”, indtil det blev nedlagt pr. 1. oktober 1999 og erstattet af nogle sider i hovedavisen om fredagen.

"I første omgang havde det ikke indflydelse på dækningen, men i dag udgør u-landsstoffet og særligt dækningen af dansk bistand en markant mindre andel i Kristeligt Dagblad. En væsentlig årsag til lukningen var mangel på annonceindtægter", hed det herom i 2008 i en undersøgelse fra Folkekirkens Nødhjælp af u-landsoplysningens vilkår i Danmark.

Sådan var det ikke, mens man udgav u-landstillægget. Kristeligt Dagblad modtog tre priser for sin omfattende dækning af udviklingskontinenterne via tillægget, det eneste af sin art i Europa.

Det kom på gaden i september 1987 og blev lanceret ved en større reception i bladhuset (dengang i Fanøgade) med Danidas dav. chef, Bent Haakonsen, i spidsen for talrige repræsentanter fra det danske u-landsmiljø.

Det udkom først som en enkelt side, fortsatte ret hurtigt op i flersidet tabloid-format hver fjortende dag, hvorpå det gik op i frekvens og udkom ugentligt hver fredag i mange år – og (i sandhedens interesse) med stor annoncebelægning.

Priserne var u-landsjournalisternes hædersbevisning, Nairobi-prisen, Thorkil Kristensen-prisen indstiftet af legendariske nu afdøde "Thorkil Livrem", der bestandigt talte u-landenes sag, og så Svaleprisen, som u-landsforeningen Svalerne stod for.

Den sidste blev overrakt af fhv. statsminister Anker Jørgensen (S) til en glad Gunnar Rytgaard, bladets nu afdøde chefredaktør, der stod som garant for tillæggets udgivelse.

"Ubegribeligt og unødvendigt"

U-landstillæggets redaktion talte gennem tiden bl.a. journalisterne Anders Tandrup, Gitte Redder, Tove Lind Iversen, Linda Nordahl Jakobsen, Jesper Søe, Henrik Fisker og Iver Houmark Andersen.

"Tillæggets ubegribelige og unødvendige død er det mest markante tab for større danske mediers u-landsdækning til dato, anførte Jesper Søe overfor det dav. U-landsnyt.dk i 2014 og pegede på chefredaktørskiftet i 1994 som en væsentlig årsag.

"I virkeligheden var tabet uopretteligt; for ikke blot sikrede det u-lands-stoffet fast og fremtrædende plads i en seriøs dansk avis hver uge, det ansporede også andre medier herhjemme til at tage emner og problematikker op på baggrund af KDs intense nyhedsdækning af området og var samtidig en meget livlig debatplatform for danske med interesse for og engagement i Den 3. Verden over en bred bank", gjorde den nu 69-årige journalist gældende for nogle år siden.

"Og så havde tillægget endda aldrig en heltidsansat redaktør; det var der simpelt hen ikke penge til i bladhuset dengang. Hvad kunne det ikke være blevet til med de midler og mandskabsressourcer, der nu er til rådighed – for slet ikke at tale om samspillet med internettet -, og med en så u-landsengageret og internationalt favnende bestyrelsesformand som (nu afdøde) Hans Skov Christensen i baggrunden", lagde han til.

"Jeg kan dårligt forestille mig, at han havde set stiltiende til, hvis Erik Bjerager var kommet med de planer i dag og ikke i 1999, altså før "Store Hans" kom til i 2003", mente han.

"U-landstillægget gav Kristeligt Dagblad en skarp og attraktiv profil på et meget vigtigt område for avisen og store dele af dens bagland og dets nedlæggelse var det måske største selvmål i bladhusets nyere historie".

"For os, der var med, var det tillige begravelsen af 12 års arbejde og møjsommeligt slid, for vi måtte jo erkende, at det hele stort set var spildt", konkluderede Søe, der mente, at KDs dækning af u-landsstoffet "kun er en skygge af sig selv i forhold til dengang".

U-landstillæggets nedlæggelse førte direkte til de overvejelser, der i august 2003 endte med, at nyhedstjenesten U-landsnyt.dk, nu Globalnyt, så dagens lys. 

Derfor nu redaktionschef

"Iver er en af de helt store kompetencer inden for vores kerneområde – arbejdsmarkedsjournalistik – og jeg ser frem til, at han også på det redaktionelle ledelsesplan sætter sit aftryk på Ugebrevet A4," siger Lise Bondesen, admin. direktør og ansv. chefredaktør i Avisen.dk ApS., der udgiver Avisen.dk og Ugebrevet A4. 

Ugebrevet A4 har eksisteret siden 2002 – først som trykt udgivelse og siden 2011 alene digitalt.

Selskabet ejes ligeligt af LO (A-Pressen) og Freeway med den hovedaktivitet at udgive de to uafhængige netmedier Avisen.dk og Ugebrevet A4, der begge har et særligt fokus på forholdene på arbejdsmarkedet.

Avisen.dk's målgruppe er almindelige danske lønmodtagere, mens Ugebrevet A4 i højere grad henvender sig til beslutningstagere, meningsdannere og faglige tillidsfolk.

Selskabets resultatopgørelse for 2016 udviser et underskud på kr. 6.810.547, og selskabets balance pr. 31. december 2016 udviser en egenkapital på kr. 224.797.