Frugterne af mangeårigt samarbejde høstes til shampoo og chokolade

Her noteres høsten af sheakerner
Foto: AAK
Forfatter billede

Business i Burkina

Igennem tre uger har vi i denne tredelte temaserie sat fokus på danske virksomheder i Burkina Faso. Det vestafrikanske Danida-prioritetsland, der grænser op til business darlingen, Ghana, er ikke just noget mekka af danske virksomheder.

Det franske sprog, den geografiske placering som indlandsstat og høje produktionsomkostninger synes at være de primære barrierer for virksomheder.

Økonomi-og erhvervsredaktionens skribent har talt med tre danske virksomheder, der har succes med at drive forretning eller projekter i Burkina. På hver sin måde bidrager de til landets udvikling ved at mindske de barrierer, der gør det svært at tiltrække andre danske virksomheder.

Globalnyt har talt med Mads Jules Feer, Manager i AAK for bæredygtighed og shea i Vestafrika, om virksomhedens opskrift på det succesfulde samarbejde med lokale kvindegrupper i Burkina Faso. Som den måske eneste danske virksomhed har AAK været til stede i Burkina i årtier ved at købe sheakerner, der omdannes til sheasmør, og udvikle den traditionsbundne sektor ved at skabe bedre vilkår for handlen.

For de fleste danskere er sheasmør nok mest kendt fra hud- og hårplejeprodukter, som ofte markedsfører sig på sheasmørrets fugtgivende effekt. Dog går kun fem procent af AAK’s sheakerner til kosmetik.

”95 procent af sheakernerne anvendes i fødevareindustrien, og primært chokoladeindustrien, hvor sheasmørrets egenskaber forbedrer kakaosmørret. Det gør, at chokoladen kan ligge længere tid på hylderne og opbevares ved højere temperaturer”, forklarer Mads Jules Feer.

Kvindegrupper

AAK samarbejder med over 50.000 kvinder i Burkina Faso, der er organiseret i grupper for at lette arbejdet. Kvinderne fordeler selv arbejdet og overskuddet mellem sig, men processen skal være demokratisk. Kvinderne vælger selv, om de vil sælge deres høst til AAK. Dette er i tråd med principperne om Fair Trade.

AAK afholder løbende workshops for kvinderne, hvor de blandt andet lærer, hvordan de skal behandle kernerne for at opnå den optimale kvalitet.

”Kvinderne producerer også sheasmør til eget brug til kropspleje og madlavning. På den måde er vores workshops i begge parters interesse, da kvinderne også får mere ud af høsten, når kernerne har en god kvalitet”, fortæller Mads Jules Feer.

Vildtvoksende træer

Sheatræer vokser vildt i naturen og på marker. Det tager over ti år, før et træ giver frugt. Derfor ser man ikke sheaplantager eller mekanisk plukning.

Sheatræer der vokser vildt på en mark


Foto: AAK
Hver kvinde har adgang til nogle bestemte træer, inddelt ud fra traditionelle principper, som AAK ikke blander sig i.

Kvinderne samler og forarbejder sheakernerne ved at koge, tørre og til sidst putte kernerne i sække.

 

Dermed sker der en kun en lav grad af forarbejdning i Burkina, mens selve produktionen foregår i Danmark eller på en af AAK’s andre produktionsanlæg.

Opskriften på succes i Burkina

AAK har planer om fortsat at udvikle deres virksomhed i Burkina.

”Vi øger antallet af kvindegrupper hvert år og det vil vi fortsætte med at gøre. Vi er mere og mere til stede hernede”, forklarer Mads Jules Feer.

Noget tyder på, at sheavirksomheden også er værdsat af den burkinske regering. I Februar mødtes den burkinske viceudenrigsminister med repræsentanter fra AAK i København til et høflighedsvisit, som understreger den gensidige anerkendelse af det mangeårige samarbejde.

Mads nikker dog genkendende til flere af de typiske barrierer for danske virksomheder i Burkina:

”Der er langt til havet, og det franske sprog er en udfordring for de fleste danskere. De høje energiomkostninger er også klart noget, der er inde i billedet, når en virksomhed overvejer, hvor man skal etablere sin produktion. Det er nogle af de udfordringer, vi oplever i dagligdagen”, siger Mads Jules Feer.

Men han ser også en række fordele ved netop at etablere sig som virksomhed i Burkina. Opskriften på AAK’s succes i landet er tilsyneladende enkel:

”De burkinske folk er ret fantastiske, synes jeg personligt. For virksomheden skyldes successen nok mest, at det er et stabilt land i regionen og at folk er hjælpsomme – og så er der selvfølgelig mange sheatræer. Det er nu ikke det mest besværlige land i Vestafrika”, slutter Mads Jules Feer.

Om AAK

AAK er en fusion af danske Aarhus United og svenske Karlshamns i 2005 – deraf navnet AAK. AAK er også til stede andre steder i verden. Læs mere herom på www.AAK.com