Guide: Folkemøde for globalt interesserede

folkemoede_2014_news_oresund
Forfatter billede

Det globale telt

I det Globale Telt tager vi debatten om udviklingsbistand endnu et skridt et videre på årets Folkemøde.

I Det Globale Telt kan du møde politikere, organisationer, frivillige og andre af hovedpersonerne i den danske udviklingsdebat. Vi er gået sammen om at synliggøre udviklingsdebatten på Folkemødet på Bornholm.

Velkommen til 4 dages program spækket med spændende debatter og underholdende indslag, der tager udgangspunkt i verden udenfor Danmark. Mød bl.a. CARE, Globalt Fokus, Globale Læger, 4FairLife, Hammershus Fairtrade, Timbuktu Fonde, Staten i Hele Danmark, Verdens Bedste Nyheder og Verdens Skove.

TORSDAG

  • 16:00 – 17:00: Bæredygtig virksomheds- og produktudvikling i Afrika. Bambuscykler fra Ghana. Med bl.a. Klaus Bondam, Stefan Milani og Morten Ledskov. Moderator: Morten Emil Hansen
  • 17:30 – 18:30: Uddeling af Timbuktu Prisen v. Timbuktu Fonden

FREDAG

  • 10:00 – 11:00: Den nye udviklingspolitik. Med bl.a. Vagn Berthelsen, Birgitte Qvist-Sørensen og Helle Munk Ravnsborg. Moderator: Esben Bjerre. Arrangør: Globalt Fokus
  • 11:30 – 12:30: Danmark i balance. Med bl.a. Peder Christian Kirkegaard, Holger Schou Rasmussen, Michael Böss. Arrangør: Staten i hele Danmark – Nye veje til et land i balance
  • 14:45 – 15:45: Hvad skal Danmark gøre for at bevare regnskoven? Med bl.a. Carsten Bach, Flemming Nør-Pedersen. Moderator: Johanne Mygind. Arrangør: Verdens Skove
  • 17:00 – 19:00: Goodwings Friday Flyby-bar. Kom og gfå en flyversjus og hør hvordan vi sammen kan rejse til en bedre verden. Arrangør: Goodwings

LØRDAG

SØNDAG

  • 10:00 – 12:00: Samtalebænk (udenfor teltet). Dialog om udviklingspolitik. Arrangør: Globalt Fokus

[[{“fid”:”3721″,”view_mode”:”default”,”fields”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:false,”field_fotograf[und][0][value]”:”DR’s kulturarvsprojekt (CC BY 2.0)“},”type”:”media”,”field_deltas”:{“1”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:false,”field_fotograf[und][0][value]”:”DR’s kulturarvsprojekt (CC BY 2.0)“}},”attributes”:{“class”:”media-element file-default”,”data-delta”:”1″}}]]

Landbrug & Fødevarer på Folkemødet

TORSDAG

  • Kl. 15.00-15.30 Verden ifølge Landbrug & Fødevarer. En samtale om de store spørgsmål, der præger verden lige nu.
    Landbrug & Fødevarers telt ved Allinge Røgeri
    Deltagere: Thomas Larsen

FREDAG

  • Kl. 14.30-15.15 Ude godt – Hjemme bedst? Hvordan får vi bedst skabt muligheder “derhjemme” for de mange migranter, som flygter fra fattigdom og arbejdsløshed?
    Landbrug & Fødevarers telt ved Allinge Røgeri
    Deltagere: Rolf Hernø (Care Danmark),Kasper Thormod Nielsen (Arla),Christina Egelund (LA) og Anders Ladekarl (Røde Kors)
  • Kl. 15.15-16.00 Er frihandel løsningen på alle verdens problemer – eller ej? Frihandel under lup – regler eller total frihed til at handle?
    Landbrug & Fødevarers telt ved Allinge Røgeri
    Deltagere: Pia Olsen Dyhr (SF), André-Francois Giroux (Ambassadør, Canada) og Martin Merrild (L&F)

 

BØRNEfonden sætter fokus på Verdensmålene

Igen i år vil BØRNEfonden være at finde på Folkemødet på Bornholm. Det er tredje gang, at udviklingsorganisationen deltager.

”Vi glæder os til nogle gode og inspirerende dage med masser af input, spændende debatter og god dialog med virksomheder, politikere, beslutningstagere og masser af andre deltagere,” siger BØRNEfondens direktør, Bolette Christensen.

I år har BØRNEfonden valgt at sætte fokus på FN’s 17 Verdensmål, som sigter mod at bekæmpe fattigdom og sikre bæredygtig udvikling inden 2030. BØRNEfonden har gjort Verdensmålene til omdrejningspunktet for sit arbejde, og på Folkemødet tager BØRNEfondens direktør, Bolette Christensen, og BØRNEfondens formand, Stine Bosse, derfor en debat om Verdensmålene med politikere og erhvervsledere. Det sker under tre temaer: Migration, partnerskaber og job til unge i Afrika.

”Vi medbringer en debat-bænk, hvor vores spændende debatter vil finde sted på en rar og uformel måde. Den kendte, bornholmske kunstner Søren Kent har udsmykket bænken og giver her sin fortolkning af Verdensmålene,” fortæller Bolette Christensen og tilføjer, at BØRNEfonden efter Folkemødet sælger debatbænken til højstbydende.

BØRNEfondens debatter på Folkemødet 2016:

Foreningen Faraja vil sætte fokus på både den skjulte og den direkte korruption og debattere, hvordan man kan takle denne, når man møder den i udviklingsarbejdet. Sammen med partneren Martha Masenge fra Tanzania vil foreningen på Folkemødet belyse dette kendte dilemma fra begge parters side.

Eventet handler om et af de dilemmaer, Faraja oplever i samarbejdet med orgaisationens mangeårige partner Martha Masenge, der er leder af Faraja Home i Tanzania. Faraja har fået mulighed for at invitere Martha på besøg i Danmark til en debat om, hvordan korruption i Tanzania griber ind i det daglige arbejde. Faraja vil sætte fokus på både den skjulte og den direkte korruption og debattere, hvordan man kan takle denne, når man møder den i udviklingsarbejdet. Endelig ønsker foreningen at afmontere myter om, at udviklingshjælp ikke skulle gavne på grund af korruption. Sammen med Martha vil Faraja på Folkemødet belyse dette kendte dilemma fra begge parters side. Korruption i forbindelse med udviklingsarbejdet debatteres ofte i Danmark, men i langt de fleste tilfælde foregår debatten kun med indlæg fra den ene part af udviklingssamarbejdet. Denne debat vil således bidrage til at bringe nuancer ind i en ofte ensidet debat.

Deltagere: Martha Masenge, daglig leder, Faraja Home Tanzania. Lotte Lund, formand, foreningen Faraja Danmark. Trine Ladegaard, Bestyrelsesmedlem, foreningen faraja Danmark. Charlotte Thers, Bestyrelsesmedlem, foreningen faraja Danmark.

Foto: ADRA

Globale Folkemødearrangementer om værdier og kirkelige organisationers rolle

ADRA, Dansk Missionsråd og Danmission er i år til stede på Folkemødet på Bornholm i teltet Mellem Himmel og Jord (Kæmpestranden J30), som samler en række kirker og kirkelige organisationers aktiviteter. De tre organisationer står i fællesskab bag to arrangementer, som sætter fokus på globale spørgsmål og udviklingspolitik.

Kirken og Verdensmålene (Fredag den 17. juni kl. 11.30)

FNs generalforsamling vedtog i 2015 17 nye Verdensmål for bæredygtig udvikling. De 17 mål spænder vidt og gælder – modsat de tidligere såkaldte 2015-mål – for alle FNs medlemslande og dermed også for Danmark. Verdensmålene sætter en tyk streg under den globale verdens kompleksitet og indbyrdes forbundethed og stiller dermed krav både globalt og nationalt. For at verdensmålene skal kunne opnås, må alle aktører – og individer – arbejde i samme retning. Dette arrangement sætter fokus på kirken og kirkelige organisationers rolle i FNs nye Verdensmål for bæredygtig udvikling. Samtalen vil tage sit udgangspunkt i spørgsmål som:

Hvilke verdensmål er særligt relevante eller oplagte for kirken og kirkelige organisationer? I Danmark såvel som i det globale Syd?
Hvordan kan kirkelige organisationer bidrage til opfyldelsen af målene? Hvad er i den forbindelse vores særlige rolle?

Deltagere i samtalen: Camilla Brückner, direktør, UNDP Nordic office
Ulla Sandbæk, Alternativet (udviklingsordfører, cand.theol og sognepræst)
Kirsten Auken, Danmission og Kirkernes Verdensråd

Moderator: Thomas Ravn-Pedersen, Verdens Bedste Nyheder

Værdier i dansk udviklingspolitik (Fredag den 17. juni kl. 15.30)

Udviklingsminister Kristian Jensen har hen over foråret 2016 formuleret en ny udviklingspolitik. Kristian Jensen spurgte selv i sit oplæg til en ny udviklingspolitik: ”Hvorfor giver vi overhovedet udviklingsbistand? Er næstekærlighed nok, eller skal det være et krav, at vi selv får noget ud af det?”

Debatten vil centrere sig om hvilke værdier, der er og bør være bærende i dansk udviklingspolitik – hvis overhovedet? Er udviklingspolitikken værdi- eller interessebaseret? Eller begge dele? Er værdier og interesser nødvendigvis konfliktende?

Udenrigsministeriets egen rapport om danskernes holdning til udviklingssamarbejde viser, at 2 ud af 3 danskere bakker op om dansk udviklingsbistand. Samme rapport viser også, at 71% af danskerne mener, at vi som Danmark har en moralsk forpligtigelse til at hjælpe andre. Det er et tal og en påstand der viser, at danskernes tilgang til udviklingspolitik drives af værdier. Men hvad med politikerne, forskerne, organisationerne?

Debatten vil tage fat på disse emner med fokus på, hvordan værdier kan og skal spille en rolle i dansk udviklingspolitik med udgangspunkt i den nye udviklingsstrategi.

Panel:

Christian Juhl, Enhedslisten, udviklingsordfører
Peter Thagesen, Underdirektør, Dansk Industri
Eva Grambye, International direktør, Institut for Menneskerettigheder
Henrik Ø. Breitenbauch, Center for Militære Studier
Lars Udsholt, tidl. sekretariatsleder, Dansk Missionsråds Udviklingsafdeling
Helle Munk-Ravnborg, Forkvinde, Mellemfolkeligt Samvirke

Moderator: Suzette Frovin, journalist

Begge arrangementer finder sted i Mellem Himmel og Jord, Kæmpestranden J30. Resten af Folkemødet vil teltet byde på en række andre spændende debatter om kirkens rolle, opgave og muligheder.

Foto: Martin Thaulow, Good People

DUF på Folkemødet

Også i år kan du møde unge frivillige fra DUFs medlemsorganisationer, når DUF inviterer til foreningsgullasch. Her kan du også opleve Folketingets formand, Pia Kjærsgaard, holde årets gullaschtale. Foto: Martin Thaulow, Good People

Vil du debattere frivillige fællesskaber, unges rolle i dansk udviklingspolitik, opleve DM i debat eller spise gullasch med foreningslivet? DUF sætter unges rolle til debat på Folkemødet.

Hvilken rolle kan unge spille i Danmarks udviklingsarbejde? Hvordan får vi alle med i demokratiet? Hvem vinder DM i debat 2016? Det er nogle af de store spørgsmål, DUF stiller under årets folkemøde fra torsdag den 16. til søndag den 19. juni.

Se programmet nedenfor og tjek ud, hvornår du også kan spise gullasch med aktive fra DUFs medlemsorganisationer, debattere demokratisk engagement med Rufus Gifford, USA’s ambassadør i Danmark og blive klogere på dialog i praksis i mødet med DUFs Dialogambassadører.

Hvordan er fremtidens fællesskaber for unge?

Torsdag den 16. juni, 15:00-16:00, Spejdernes og Ungdommens Hus – Cirkuspladsen, C1

Hvad sker der? Unges deltagelse i civilsamfundet organiseres i dag på mange måder. Får nye organiseringsformer flere med end foreningerne, og hvad betyder det for unges engagement i samfundet og i demokratiet? Debat om unges fællesskaber og frivillige engagement i fremtiden.

Ungdomspartilederrunden: Vores fremtid, vores verden!

Hvad sker der? Scenen skal sættes for Danmarks fremtidige udenrigspolitik og rolle i FN’s verdensmål. DUF og Verdens Bedste Nyheder samler de ungdomspolitiske formænd til debat om, hvordan unge kan spille en aktiv rolle i Danmarks udviklingsarbejde.

Hvem stemmer (ikke)? Ny rapport om valgdeltagelsen i Danmark

Fredag den 17. juni, klokken 10-11, Spejdernes og Ungdommens Hus – Cirkuspladsen, C1

Hvad sker der? Valgdeltagelsen i Danmark er høj, men også skæv. Unge mænd stemmer mindre end kvinder, grundskoleuddannede mindre end akademikere og andengenerationsnydanskere mindre end deres forældre. Hvordan får vi alle med i demokratiet?

Fredag den 17. juni, klokken 14:30-15:30, Gæstgiveren, Theaterstræde 2

Hvad sker der? DUF og Politiken inviterer til semifinalen i DM i debat 2016. Otte unge debattører kæmper om en plads i finalen og chancen for at blive kåret som landets bedste til at debattere. Oplev Folkemødets store publikumssucces og se, hvem der debatterer sig til en plads i finalen.

Foreningsgullasch og årets gullaschtale

Fredag den 14. juni klokken 18-19, Spejderhytten, Stadionvej 4-6

Hvad sker der? Mød aktive fra DUFs 72 medlemsorganisationer, når DUF traditionen tro byder på foreningsgullasch og uformelle og hyggelige rammer for dialog om det frivillige foreningsliv. Folketingets formand Pia Kjærsgaard holder årets gullaschtale, og DUF byder på Bornholms lækreste gullasch og lidt at drikke.

Lørdag den 18. juni, klokken 14.30-15:30, Gæstgiveren, Theaterstræde 2

Hvad sker der? Oplev stærke argumenter, kæpheste og retoriske spidsfindigheder, når fire unge krydser retoriske klinger i kampen om at blive Danmarks bedste debattør. Vinderen kåres af politisk kommentator Søs Marie Serup, Politikens opinionsredaktør Per Michael Jespersen og chefredaktør på Zetland, Lea Korsgaard.

Er det politiske system gået i stå?

Lørdag den 18. juni, klokken 16-17, Spejdernes og Ungdommens Hus – Cirkuspladsen, C1

Hvad sker der? Donald Trump har fået vælgere op af sofaen, som aldrig har engageret sig i politik før. Hvad er det han kan? Hvilke paralleller ser vi i Danmark i form af nye bevægelser og vælgervandringer – og kan udviklingen flytte et politisk system, som måske er gået i stå? Rufus Gifford, USA’s ambassadør i Danmark, diskuterer med de politiske ungdomsorganisationer.

Dialogambassadørerne: Hvad er en demokratisk samtale?

Søndag den 19. juni, klokken 11-12, Spejdernes og Ungdommens Hus – Cirkuspladsen, C1

Hvad sker der? Dialog er demokratiets grundsten. Men hvad er dialog, og hvordan gøres det i praksis? DUFs Dialogambassadører inddrager aktivt publikum i fælles samtale og refleksion over demokratiets store spørgsmål og udfordringer med dialog som konkret redskab. Sæt ord på din nysgerrighed, udforsk dine egne og andres holdninger og bliv klogere på unges og dialogens rolle i demokratiet.

Foto: KVINFO

Igen i år planlægger KVINFO at sætte et solidt ligestillingsaftryk på Folkemødet.

KVINFO har i år to egne arrangementer, som på hver deres måde ikke bare bringer ligestilling på dagsordenen, men også peger på konstruktive løsninger og sætter fokus på feminisme og aktivisme.

Desuden er KVINFO og direktør Nina Groes til stede under hele Folkemødet fra onsdag d. 15. til søndag d. 19.

Og så tager vi for tredje år i træk temperaturen på Folkemødets egen ligestilling, hvor vi kigger på kønsfordelingen ved arrangementerne.

Onsdag: Analyse af Folkemødearrangementerne

Et Folkemøde er kun et rigtigt Folkemøde, hvis alle dele af folket er ordentligt repræsenterede!

Det gælder også i forhold til balancen mellem mænd og kvinder. Derfor analyserer KVINFO for tredje år i træk, hvor stor en del af de ca. 5500 debattører, der er mænd, og hvor stor en del, der er kvinder.

De to foregående år lå andelen af kvindelige debattører på lidt over en tredjedel af det samlede antal debattører. Vi ville ønske, at vi kunne skrive, at vi forventer en bedre fordeling i år, men indtil videre nøjes vi med at håbe.

Analysen udkommer onsdag d. 15. juni kl. 15.

Onsdag: Folkemødets Formøde på Pilekroen

KVINFO-direktør Nina Groes er med til at skyde Folkemødet i gang allerede onsdag aften på Folkemødets Formøde på Pilekroen sammen med en række andre markante debattører. DR’s politiske redaktør, Jens Ringberg, er vært, og emnet er forventninger til Folkemødet 2016.

Formødet er onsdag d. 15. kl. 19.

Fredag: Folke-feministisk Fredagsbar

Vi gentager sidste års absolutte tophit, nemlig vores Folke-feministisk Fredagsbar på Pilekroen. I år er Dansk Kvindesamfund medarrangør sammen med superfeministen Nanna Kalinka Bjerre, der står bag Feministisk Fredagsbar i København.

Fredagsbaren sætter fokus på feminisme, ligestilling, mangfoldighed og aktivisme i en afslappet ramme. Til at bringe gæsterne i den rette folke-feministiske stemning har vi blandt andre inviteret forfatter og radiovært Abdel Aziz Mahmoud, komiker Sanne Søndergaard og musiker og satiriker Karina Willumsen. DJ Nannalicious sørger for lækker underlægningsmusik.

Samtidig varmer årets Folke-feministisk Fredagsbar op til det russiske feministiske punkband Pussy Riot, der gæster hovedscenen fredag aften.

Fredagsbaren er ved en fejl ikke kommet med i det trykte program. Folke-feministisk Fredagsbar er d. 17. fra 17:30 til 19:30 på Pilekroen

Lørdag: Find en kvinde – Workshop om ledelse og mangfoldighed

Danmark er et af de lande, der har den laveste repræsentation af kvindelige ledere i forhold til hvor mange, der gennemfører en lang videregående uddannelse. Debatten om fraværet af kvinder i bestyrelseslokaler og på direktionsgange er præget af myter og fordomme om både mænd og kvinder. I en udfordrende og tankevækkende workshop punkterer vi myterne og præsenterer nye bud på, hvordan man gør bedre brug af talentmassen.

Workshoppen er arrangeret i samarbejde mellem DJØF og KVINFO og her vil diversitetseksperterne Tinna C. Nielsen, Move the Elephant, og Marianne Egelund Siig, Head of Diversity, Nordea, gøre op med fortærskede fordomme og myter om, hvad kvinder og mænd kan og skal. Økonomisk redaktør på Børsen, Thomas Bernt Henriksen styrer dagen, hvor målet er at udfordre ubevidste fordomme og vanetænkning og at præsentere konkrete værktøjer, der kan skabe forandring og mere mangfoldighed. Mere handling og mindre snak.

Workshoppen er lørdag d. 18. kl. 13 på Pilekroen.

Globalnyts oversigt over relevante arrangementer på Folkemødet opdateres løbende.

Se det fulde program for Folkemødet her