Helle Thorning-Schmidt bliver ikke flygtningehøjkommissær

filippo_grandi
Filippo Grandi under et besøg i en flygtningelejr i Yarmouk i Syrien.
Foto: UNRWA
Laurits Holdt

12. november 2015

FN’s generalsekretær, Ban Ki-moon, meddelte onsdag, at han indstiller den højtstående italienske FN-diplomat, Filippo Grandi, til posten som højkommissær for FN’s Flygtningeorganisation, UNHCR.

Danmarks kandidat til posten var tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt (S).

Læs også: Helle Thorning er kandidat til posten som FN’s flygtningehøjkommissær (04.09.2015)

Filippo Grandi var i årene 2010 til 2014 leder af UNRWA, der er FN’s organisation for de palæstinensiske flygtninge. Han begyndte sin FN-karriere i netop UNHCR i 1988 og har herfra erfaring fra bl.a. Syrien, Sudan, Irak, Tyrkiet, Kenya og Liberia.

I 2004 rykkede han til Afghanistan, hvor han havde en fremtrædenede stilling.

Året efter gik turen så videre til UNRWA, hvor han begyndte som næstkommanderende, før han omkring fem år senere selv kunne sætte sig i chefstolen hos organisationen, der har hovedkontor i øst-Jerusalem.

Udenrigsministeren ærgrer sig

”Jeg vil gerne starte med at ønske Filippo Grandi tillykke. FN’s Generalsekretær har valgt at indstille en højtstående FN-diplomat med en lang karriere inden for FN og UNHCR og et indgående kendskab til FN’s arbejde med flygtninge,” siger udenrigsminister Kristian Jensen (V).

Udenrigsministeren udtrykker sin ærgrelse over, at den tidligere socialdemokratiske statsminister Helle Thorning-Schmidt ikke blev valgt og også over, at posten går til en diplomat og ikke en tidligere toppolitiker.

Den nuværende højkommissær for flygtninge er den portugisiske António Guterres, der var premierminister i landet mellem 1995 og 2002. Har blev udpeget til leder af flygtningehøjkommissariatet i 2005.

Kritikken

Kristian Jensen, der har ført kampagne for Helle Thorning-Schmidt, mener at hun var en ”god og kompetent kandidat med et solidt internationalt netværk” og at hun har præsenteret gode visioner for UNHCR’s arbejde.

Mange kritikere, både i og uden for Danmark, har dog stillet spørgsmålstegn ved hendes kandidatur. Argumenterne har bl.a. handlet om, at hun i sin regeringstid stod for flere stramninger i Danmarks udlændingelove, der ikke var til gavn for flygtningene.

Den tidligere tidligere danske vice-flygtningehøjkommissær Søren Jessen-Petersen, formulerede det således i Politiken:

“Vi kan ikke lægge skjul på, at mens de nordiske lande stadig står godt, så er det danske ry blevet meget blakket på det sidste – ikke mindst i øjeblikket, men også under hendes regeringstid – hun var under pres, og det var ikke altid den asylpolitik og flygtningepolitik, som man ville forvente af en eventuel højkommissær.”