Her de fire nye i Globalnyts bestyrelse

Forfatter billede

De fire nye er:  

Peter Tygesen, den erfarne Afrika-journalist, forfatter og konsulent, Ilselil Halby, antropolog og tidligere økonomimedarbejder i Danida Fellowship Centre, Nimbus Poulsen, IT-projektleder i Kirkens Korshær, og Ane Hess-Nielsen, kandidat fra Internationale Udviklingsstudier på RUC og Arabisk/Mellemøststudier på KU og tillige skribent på Globalnyt.

Umiddelbart efter konstituerede bestyrelsen sig med Ilselil Halby som kasserer, Marie Visti som næstformand og Jan Kjær som formand.

Journalist Peter Tygesen er magister, har en master i Afrikastudier og gennemførte studier i statskundskab og medicin. Se også vor reportage, da det 62-årige engagerede mediemenneske i maj i år fik Danmarks største pris for u-landsjournalistik, Timbuktu prisen. 

Karrieren begyndte i 1984 som free lance for bl.a. Danmarks Radio, Ekstrabladet og SID (nu 3F). Siden i flere gange medarbejder på Radioavisens udlandsredaktion og Weekendavisen, bl.a. som free lance korrespondent i det sydlige Afrika (også for Berlingske Tidende, Bergens Tidende og Helsingin Sanomat) med særlig tilknytning til Folkekirkens Nødhjælp; udlandsredaktør på Dagbladet Information 1995-1999. 

Siden 2000 freelance, også konsulentarbejde i Danmark og udland om sundhedspolitik og udvikling. Værkliste omfatter bøger, tv-dokumentarer mm. om især Afrika.

Priser og anerkendelser: Statens Kunstfonds arbejdslegat i 2000, 2010, 2016 og 2017; modtog 2017 Timbuktu-prisen, ”fordi han besidder den fortælleevne, indsigt, grundighed, indlevelse og respekt, der skal til for at formidle komplekse dilemmaer fra et kontinent som Afrika.”

Hvorfor ind i Globalnyt bestyrelse? Peter Tygesen svarer:

“Jeg har fulgt Globalnyt som læser fra dets start og som valgt bestyrelsessuppleant 2008-2010. Er optaget af at forbedre den journalistiske beskrivelse af Afrika i Danmark og finder Globalnyt ikke bare usædvanligt veldrevet, men også et af de mest spændende initiativer i feltet af nye digitale danske medier. Vil gerne bidrage til at styrke dette.”

Privat bor han i grænselandet mellem Frederiksberg og Valby i København sammen med forfatteren Pia Fris Laneth, som han er gift med. Parret har to børn og et barnebarn.

38 år på DFC

Foto: privat
Anden nyvalgte er antropolog og mangeårig medarbejder på Danida Fellowship Centre (DFC) på Frederiksberg (snart Holbæk) Ilselil Halby. Hun er 67 og oprindeligt uddannet som frisør i 1969. Siden blev hun teknisk tegner i 1971 og tog eksamen som mag.scient. i antropologi fra Københavns Universitet i 1987.

Da hun læste antropologi havde hun et studenterjob hos International Student Centre (ISC). Samtidig med at hun blev færdiguddannet blev hun fastansat på centret som kasserer.

I 1990 blev centret ændret til Danida Fellowship Centre (DFC) og Ilselil Halby forsatte sit arbejde der, indtil hun gik på folkepension i august 2016 efter samfulde 38 år.

De sidste mange år på DFC fungerede hun som personale- og regnskabsmedarbejder og var også stedfortræder for direktøren.

Se mere om hendes arbejdsliv hos DFC og mere her

Ilselil Halby bor i Blågårdsgade i hjertet af københavnske Nørrebro. Hun har to voksne sønner: Mark Halby Webster på 35 samt Jakob Halby Webster på 33.

Hvorfor gå ind i bestyrelsen? Ilselil Halby svarer:

“Efter at være gået på pension har jeg ønsket at finde et frivilligt, meningsfyldt arbejde og det passer derfor godt ind i mine planer at indgå i Globalnyts bestyrelse.”

Bred erfaring

Foto: privat
Tredje nye levende billede er Nimbus Schmidt Poulsen. Han har arbejdet med dansk udviklingsbistand i 20 år, bl.a. i IBIS, Mellemfolkelligt Samvirke, 3F og Sex & Samfund. Han er i dag IT-projektleder i Kirkens Korshær.

Den 50-årige Master of Public Administration (MPA) bor i københavnerbydelen Østerbro med sin kone Katja Dollerup Schmidt Poulsen, der er ansat i IBM.

Parret har to børn. Eva på 25, der arbejder for nyhedsbureauet Zitamar i Maputo i Mozambique, mens sønnen Aske på 18 arbejder for Operation Dagsværk i Danmark.

Hvorfor ind i bestyrelsen? Nimbus Poulsen svarer:

“Jeg har valgt at gå ind i bestyrelsen, fordi jeg mener det er vigtigt at der findes en platform, hvor der kan informeres om dansk udviklingsbistand. Jeg glæder mig meget til samarbejdet. Der er nok at tage fat på, og heldigvis er vi mange skuldre til at bære.”

Skriver for Globalnyt

Foto: privat
Den fjerde nye er Ane Hess-Nielsen. Hun er cand.soc i Internationale Udviklingsstudier fra Roskilde Universitet og Arabisk/Mellemøststudier fra Københavns Universitet fra 2013. Under studietiden har hun lavet feltarbejde i Syrien (2009) og i Etiopien (2012).

Det 32-årige nye bestyrelsesmedlem har arbejdet i den humanitære sektor, i Dansk Flygtningehjælp, som udsendt i Etiopien og kort Kenya og som freelance skribent og har bl.a. skrevet for Magasinet Udvikling, Weekendavisen, Information, Politiken og Samfundsøkonomen.

Siden marts 2017 har Ane Hess-Nielsen tillige været skribent på Globalnyt.

Privat har hun en datter på halvandet år og bor i København.

Hvorfor gå ind i bestyrelsen? Ane Hess-Nielsen svarer:

“Jeg er glad for at få muligheden for at tage aktivt del i Globalnyts arbejde og udvikling.”

Endnu en ny i kurven

Foto: privat
Udover de fire nye er journalist Ingrid Pedersen relativ nybagt i bestyrelsen. Hun kom ind tidligere på året fra en suppleantplads og blev fuldgyldigt medlem, da journalist Linda Nordahl Jakobsen trak sig.

62-årige Ingrid Pedersen blev uddannet fra Journalisthøjskolen i Århus i 1982, hvor hun lavede hovedopgave om konflikten i det marokkansk-besatte Vestsahara i Nordvestafrika; en sag, hun har fulgt siden og lejlighedsvis skriver om. 

Hun har senere skrevet om EUs landbrugspolitik i Landsbladet, om miljø og arbejdsmiljø i Fagbladet (3F) og siden 2000 været freelancejournalist og gennem mange år været en del af Mediehuset Rubrik i København 

Privat er hun gift med journalist Bjarne Kjær. Parret bor på Frederiksberg i København og har ingen børn

Hvorfor ind i bestyrelsen? Ingrid Pedersen svarer: 

“Fordi jeg gerne vil bidrage til, at det går Globalnyt godt. Det er en værdifuld informationskilde for alle, der interesserer sig for verden uden for Danmark; så foruden at være lejlighedsvis skribent vil jeg gerne hjælpe med, at organisationen bag fungerer. “

Lis Garval lidt på sidelinjen

Journalist og mag.art. Lis Garval fortsætter som suppleant. Hun har spillet en central rolle for nyhedstjenesten, dels som medlem af redaktionsledelsen, dels som bestyrelsesformand for foreningen Globalnyt i tre år (2013-2016) og senest menigt bestyrelsesmedlem i en kort periode. 

Ny suppleant er Sidsel M. Nygård, kandidat fra statskundskab og skribent på Globalnyt.

U-landsnyt.dk /Globalnyts stifter i august 2003 og mangeårige drivkraft, journalist Jesper Søe, trak sig fra alle tillidshverv i forening og nyhedstjeneste på foreningens ordinære generalforsamling i marts i år, bl.a. efter dyb uenighed med nu forhenværende formand, Jørn Heldrup. 

Søe fylder 70 til november og fortsætter indtil videre i en stærkt neddroslet rolle som navneredaktør m.v. på frivillig ulønnet basis. 

Link til opsummering efter Globalnyts ekstraordinære generalforsamling 6. september 2017 findes her