Gå til hovedindhold

Mobile menu

Indien: Dusør for skuespillers og instruktørs hoveder

Vrede hinduer kræver forbud mod ny indisk storfilm og en højtstående ansat i regeringspartiet har udlovet miilon-dusør på til den, der dræber hovedrolleindehaveren og instruktøren.
Filmen Padmavati har vakt stærke - og vrede følelser blandt mange hinduer i Indien.

Filmen Padmavati har vakt stærke - og vrede følelser blandt mange hinduer i Indien.

Screen dump fra YouTube.

En ny film har skabt vrede blandt hinduer i Indien. 

Filmen Padmavati handler om legende-dronningen Rani Padmini og den er løst baseret på digtet Padmavat fra 1540. 

Filmens trailer:

Hinduistiske grupper hævder, at filmen forvrænger historien ved at fremstille dronningen i et dårligt lys og så har mange problemer med, at den hinduistiske dronning har en affære med en muslimsk konge.

Men Rani Padmini er en fiktiv - og ikke en historisk - person, lyder det fra flere indiske historikere. 

Det har dog ikke afholdt medlemmer af Rajput-kasten i staten Rajasthan, hvor dronning Rani Padmine ifølge legenden kom fra, fra at kræve at filmen bliver forbudt, fordi den angiveligt er stødende.

Kontroverserne har fået selskabet bag filmen til at udsætte premieren på ubestemt tid.

Dusør for halshugning

En højtstående ansat i regeringspartiet BJP’s afdeling i delstaten Haryana er gået nogle skridt videre end de fleste og har udlovet en dusør på 10 crore rupees (6,3 millioner kroner, red.) på hovederne af Deepika Padukone, der spiller hovedrollen og filmens instruktør Sanjay Leela Bhansali.

Suraj Pal Amu, som han hedder, lover desuden at sørge økonomisk for familierne til den eller dem, der halshugger skuespilleren og instruktøren, skriver Al Jazeera.

Fra BJP’s hovedkontor bliver der taget stærkt afstand fra Suraj Pal Amus dusør:

“Der er love i Haryana og ingen kan udstede den slags fatwaer,” lyder det fra en talsmand fra partiet, der har præsident Modi i spidsen.

Det har dog ikke stoppet Amu og han har siden truet med at få nedbrændt biografer, der viser filmen.

Bekymring for ytringsfriheden

Blandt Indiens intellektuelle og og menneskerettighedsaktivister er der en udbredt bekymring for ytringfriheden i landet. Den er under pres, fordi Modis regering efter deres mening lefler for de hinduistiske nationalister, som udgør en stor del af partiets vælgergruppe skriver Al Jazeera.

Landets højesteret har afvist at forbyde filmen og henviser til Central Board of Film Certification (CBFC), der står for certificeringen af film i landet. Kun film, der er blevet certificeret af CBFC må vises offentligt.

Læs mere på Wikipedia om filmen Padmavati og digtet Padmavat.