Tid: 25/08/2018 13:00 til 23/09/2018 18:00

Sted: ROS GALLERY, Roskilde Gasværk, Vindeboder 1, DK-4000 Roskilde

Arrangør: N/A

Indisk samtidskunst: “Essence, Breath and Soul”

Når man taler om et land med en befolkning på mere end én milliard mennesker og en kulturarv, der er mindst 5.000 år gammel, er det svært at generalisere. En kort beskrivelse af indisk samtidskunst er derfor ikke mulig, men hvis man alligevel vil gøre forsøget, kommer man ikke uden om begreber som mangfoldighed, figurativ, farverig og kvalitet. Et andet kendetegn er den dynamiske dialog mellem fortid og nutid, samt evnen til at være international uden at miste sin nationale identitet.

Den indiske nutidskunst trækker i stor udstrækning på landets kulturarv. Her skal blot fremhæves nogle af de aspekter, som har haft størst betydning. Meget nutidskunst er en direkte fortsættelse af den narrative tradition i Indien, hvor motiver hentes fra mytologien, især fra den hinduistiske gudeverden.

Noget tilsvarende gælder for folkekunsten, hvorfra især tegn og symboler fra folkekunsten genfindes i nutidskunsten. En anden tradition som mange kunstnere har fastholdt er det flade maleri (billede uden perspektiv), som i indisk kontekst stammer fra miniaturebillederne fra Moghul tiden (1200 – 1700). En imponerende samling af miniaturebilleder findes i Davids Samling, som en del af deres islamiske samling. Et besøg kan stærkt anbefales.

Den indiske samtidskunst kom for alvor til Danmark i 2010. Med udstillingen ”Indian Highway” på HEART i Herning fik det danske publikum for første gang muligheden for at stifte bekendtskab med en hel generation af unge indiske billedkunstnere.

Indiske kunstnere deltog også i udstillinger på Louisiana and Brandts Klædefabrik. I efteråret 2012 viste Arken udstillingen ”India Today” med indisk samtidskunst og design. Museets største udstilling indtil dato.

Nu besøger de to indiske kunstnere Sunanda Khajuria og Dhaneshwar Shah for 3. gang Danmark. Deres kunst er figurativ og med stærke farver. Værkerne på udstillingen i Roskilde bærer stærkt præg af deres ophold i Kina, hvor de er ved at tage en 3-årig Ph.d. i kunsthistorie betalt af den kinesiske regering.

Udstillingen blev officielt åbnet den 25. august kl. 13 af Indiens ambassadør i Danmark, Hr. Ajit Gupte, Roskildes borgmester Joy Mogensen og den nytiltrådte leder af Dansk Kulturinstitut i Indien Thomas Sehested.

Udstilling er støttet af Dansk Kulturinstitut.

Læs mere hos ROS GALLERI

Læs også Poul Struve Nielsens to artikler i Globalnyt om indisk kunst:

I Østen stiger kunsten op og Imperiet slår igen