Gå til hovedindhold

Mobile menu

Indonesien: De fire rigeste mænd ejer mere end de 100 millioner fattigste

Oxfam Indonesia fastslår i en ny rapport, at Indonesien er det sjetteværste land, når det kommer til økonomisk ligestilling. Verdens tredjestørste demokrati har ellers oplevet en stabil økonomisk vækst siden 2000. Landets præsident Joko ’Jokowi’ Widodo har gjort kampen mod ulighed til sin topprioritet for 2017. 
Jakarta, Indonesien

Jakarta, Indonesien

Jean Baptiste/Flickr

Den enorme ulighed, som præger Indonesien, er tydeligt illustreret i bybilledet i hovedstaden Jakarta, hvor prægtige højhuse ligger klods op af slummen. Uligheden fylder ligeledes meget på den politiske agenda, hvor Jokowi startede året ud med et løfte om at bekæmpe den i 2017.
Ifølge Oxfams rapport har uligheden været stigende gennem de sidste 20 år.

Rapporten fastslår, at de politiske tiltag, der kom efter den finansielle krise i 1997, kun gavnede dem i toppen, som igennem deres netværk har været i stand til at influere lovgivningen til deres egen fordel. Dermed får den rigeste del af befolkningen et langt større udbytte af den økonomiske vækst, som Indonesien har oplevet de seneste årtier.

Oxfams rapport påpeger, at den stigende ulighed kan få konsekvenser for den økonomiske vækst, som Indonesien så hårdt har brug for, hvis de vil markere sig internationalt. For at bekæmpe uligheden vil præsident Jokowi arbejde på at omdistribuere landejendom, beskatte ejendomsspekulanter, øge adgang til lån for små og mellemstore virksomheder samt styrke befolkningens kompetencer.