Tid: 26/04/2017 19:00 til 26/04/2017 21:00

Sted: Rejse- og bogcafeen Tranquebar, Borgergade 14 (hjørnet af Landgreven), København K

Arrangør: N/A

Ingen undskyldning – om Dansk Vestindien

Billet á 50,- gennem billetto.dk

Pris med medlemskort: Gratis billet med koden Freuchen gennem billetto.dk

Bestil billet her

På øen St. Croix i byen Christiansted stod der i foråret 2012 et skilt skrevet på dansk: ”Vi har generobret øerne.”

Skiltet var sat op i vinduet hos et dansk rejsebureau. Ved første øjekast kunne skiltet tolkes som en joke, som et: vi – rejsebureauet – har generobret et vigtigt turistmål.

Men dette "vi" peger også tilbage på en anden historie, nemlig historien om slaveriet på de vestindiske øer, der fra 1754 til 1917 blev regeret af Danmark under navnet Dansk Vestindien.

Langtidseffekterne af mere end 100 års europæisk kolonitid viser sig også den dag i dag. Jomfruøerne lider som mange andre tidligere kolonier under en skrøbelig økonomi, voldsom ulighed og ikke mindst en dyb politisk identitetskrise, der er forbundet med Danmarks afhændelse af øerne i 1917.

Efterkommerne af de slavegjorte har derfor rejst krav om en erstatning og en officiel undskyldning fra de tidligere kolonimagter.

Bogen Ingen undskyldning (udgivet på Gyldendal) viser, at samme fortid huskes vidt forskelligt i Danmark og på Jomfruøerne. Den sætter diskussionen om erstatninger ind i en international kontekst og undersøger, hvordan den danske stat og regering har forholdt sig til dem.

Danmark har ifølge Astrid Nonbo Andersen længe abonneret på forestillingen om, at vor kolonialisme var af en særlig mild og venligtsindet art. Men den forestilling er i opbrud, og det skyldes bl.a. erstatningskravene.

Bogen er et vigtigt indlæg i den aktuelle debat om, hvordan vi hidtil har fortalt og skrevet Danmarkshistorie – en forståelse der også trækker tråde til Danmarks nutidige rolle i Rigsfælleskabet med Grønland og Færøerne.