Irak står på randen af ny konflikt

baghdad_iraq_during_the_post_withdrawal_insurgency_soldiers
En irakisk soldat holder vagt i Bagdad.
Foto: Wikipedia
Forfatter billede

Iraks premierminister, Haider al-Abadi, har indført gennemgribende reformer i et forsøg på at rette op på problemerne, men på en måde, der kan gøre tingene værre, skriver International Crisis Group.

Det er nødvendigt med et kursskifte, hvis han skal overleve politisk, og Irak må undgå, hvad der i realiteten kunne blive en militær magtovertagelse, skriver tænketanken.

Irak har tidligere oplevet protester på grund af problemer med levering af vand og el, men denne krise blotlægger to overordnede problemer: massiv, dybt forankret korruption og voksende militarisme forstærket af krigen mod Islamisk Stat (IS).

Under en ekstrem varm sommer var et svigtende el-net den udløsende faktor, der fik irakerne utilfredshed til at komme til udtryk i vrede over landets ledelse og den politiske klasse.

Myndighedernes manglende evne til at løse de helt grundlæggende problemer kan få denne vrede til at slå over i raseri, og det kan i værste fald ryste grundvolden i det irakiske system, der er opbygget siden den amerikanskledede invasion i 2003.

Nederlag mod IS

Protesterne knytter sig til en magtkamp blandt en gruppe, som er imod premierministeren, og som har forbindelser til Iran-støttede shiitiske militsledere.

Disse ledere har lidt nederlag i krigen mod IS, og nu søger de at udnytte den store folkelige skuffelse til selv at få kontrol.

Mens Abadi skal tackle de to mest presserende problemer samtidig, synes han at have støtte fra marjaiya, som er shiitternes religiøse lederskab. Storayatollah Ali al-Sistanis opfordring til ham tidligere på måneden om at gennemføre tiltrængte reformer var en ren instruktion og et politisk dække.

Men den eksplosive, anti-establishment stemning, der er at finde i Iraks gader, kan gavne de shiamuslimske militser, som hævder at være et radikalt alternativ – også selv om flere af militslederne er tidligere regeringstjenestemænd med tilhørende ansvar for tingenes tilstand.

Abadi kæmper en vanskelig kamp på to fronter: mod en politisk klasse, hvis mangler skabte krisen, men som han er tilknyttet, og imod nye udfordrere, der har rigeligt med penge i ryggen og som på det seneste har opnået en vis legitimitet.

Den måde, premierminister Abadi introducerer forandring, er afgørende, skriver International Crisis Group.

Unge går til militserne

Den shiitiske politiske ledelse mistede i høj grad legitimitet i det forløbne år, da det viste sig at den intet kunne stille op imod Islamisk Stats overtagelse af overvejende sunnimuslimske områder.

De eneste, der stod imod truslen fra IS, var shiitiske militser, der har til opgave at forsvare hovedstaden Bagdad og shiitternes hellige steder.

De havde til dels held med at presse IS tilbage, og det vandt genklang blandt arbejdsløse unge shiamuslimer, som kunne se kontrasten til de handlingslammede politikere, der har forskanset sig i Bagdads såkaldt Den Grønne Zone – det sikre område, hvor regeringen har til huse.

Mange sluttede sig til militserne, fordi det var den eneste måde at skaffe sig en indkomst. Det er mange af dem, der nu står i spidsen for demonstrationerne.

Korruptionen i de offentlige kontorer er endnu en ting, der skubber de unge i militsernes retning.

Manglen på en klar plan i den irakiske regering er himmelråbende, skriver International Crisis Group.

Læs hele analysen her