Gå til hovedindhold

Mobile menu

Iransk vrede over kvindelige syriske fans ved fodboldkamp

Da en række syriske kvinder uden hijab (tørklæde) fik adgang til Irans mest berømte fodboldstadion, vakte det vrede i befolkningen og beskyldninger om dobbeltmoral i landet.
Syriske kvinder på stadion i Teheran har vakt en vred debat blandt iranske fodboldfans.

Syriske kvinder på stadion i Teheran har vakt en vred debat blandt iranske fodboldfans.

Syriens fodboldlandshold spillede tirsdag en gyser-kvalifikationskamp mod Iran, der med slutresultatet 2-2 sensationelt bringer Syrien videre i konkurrencen om en plads ved VM i fodbold 2018.

Der er vrede i befolkningen i Iran, men det er ikke på grund af denne kamp. Irans fodboldlandshold har allerede sikret sig en plads i 2018 WM i Rusland.

Det er derimod iranske myndigheders dobbeltmoral - der tillader udenlandske kvinder at være tilskuere ved mænds sportsbegivenheder, mens de forbyder iranske kvinder adgang – der kom under skarp kritik i forbindelse med fodboldkampen mellem Iran og Syrien tirsdag.

Iranske kvinder, selv dem, der havde formået at købe billetter (tilsyneladende på grund af en teknisk fejl) blev nægtet adgang og holdt tilbage bag låste porte på Teherans Azadi Stadion, hvor kampen blev spillet.

Mange gav på sociale medier udtryk for deres vrede over det langvarige forbud mod, at kvinder kan få adgang på stadioner - under påskud om, at et stadion ikke er et sikkert sted for dem - og at myndighederne så lader syriske kvinder være med på tilskuerrækkerne. Det er ydmygende, mener iranske fodboldfans.

"De tillod os ikke på stadion," skrev den iranske fodboldfan Banafshe Jamali på sin Twitter side.

"De tog billeder [af os] og truede med at arrestere os. De indsamlede vores billetter og tog dem væk, " skrev hun.

”Syriske kvinder vandt kampen”

Fraværet af iranske kvinder, selvom de syriske kvinder fik lov til at deltage, blev også bemærket af en af fodboldkommentator på statsligt iransk tv.

"Desværre er iranske kvinder fraværende. Vi håber, at noget vil blive gjort. Det er en skam, som vi ser syriske [kvindelige] tilskuere og dem fra andre lande," sagde fodboldkommentatoren.

Nogle medier foreslog, at en række iranske kvinder kunne få adgang til stadion ved at bære syriske flag og foregive at være udlændinge. Men det iranske politi afviser dette ifølge nogle iranske medier.

"Du vil ikke tro det, men vores lands politi fortalte os, at vi kunne komme ind på stadion, hvis vi havde syriske flag!" skrev fodboldfan Jamali på Twitter.

En dag efter kampen skrev en iransk avis, Vaghaye Etefaghiyeh, på forsiden, at syriske kvinder, der formåede at komme ind på stadion, var de reelle vindere af kampen.

"Syriske kvinder vandt kampen," skrev avisen.

Det iranske parlamentsmedlem Fatemeh Hosseini skrev et brev til landets sportsminister og spurgte ham, hvilke skridt han har taget for at bringe diskriminationen til ophør og give kvinder adgang til stadioner.

"Desværre ser vi, at betingelsen for, at kvinder får lov til at komme ind i sportsfaciliteter for at se sportsbegivenheder, er at have samme nationalitet som det hold, Iran spiller imod," bemærkede hun.

Forbuddet mod, at kvinder er tilskuere ved mændenes store sportsbegivenheder, er kommet under stigende kritik i de seneste måneder.

Myndigheder hævder, at forbuddet er nødvendigt for at "beskytte" kvinder og islamiske normer.