Gå til hovedindhold

Mobile menu

IWGIA slår alarm over brutal fordrivelse af pastoralister i Tanzania

Masaier og andre pastoralister i det østlige Tanzania i regionen Morogoro bliver drevet på flugt og frarøvet deres hjem og kvæg. Ordren om at udvise pastoralister (nomadefolk) fra området er velsignet af landets indenrigsminister.

IWGIA

Systematisk konfiskering af kvæg, nedbrænding af huse og indhegninger, mens pastoralister inklusiv kvinder og børn er blevet tilfældigt arresteret og brutalt tvunget fra deres hjem. Også fra deres officielt registrerede landsbyer.

Sådan beskriver organisationen for oprindelige folk (IWGIA) forholdene i en pressemeddelelse fredag.

”Det er lige nu overlevelse, der er på spil for Morogoros pastoralister. Myndighederne begår drab på pastoralister, stjæler deres kvæg og driver dem ud i dyb fattigdom og en uvis fremtid,” siger Lola Garcia Alex, konstitueret leder i IWGIA, i pressemeddelelsen.

På baggrund af øjenvidneberetninger, lokale kilders udsagn og regionale eksperters vurdering alarmerede IWGIA i slutningen af februar europæiske ambassader, relevante myndigheder og institutioner om fordrivelsen af pastoralister fra Morogoro i det østlige Tanzania.

IWGIA opfordrer det internationale samfund til at intervenere og myndighederne i Tanzania til at stoppe uddrivelsen. Derudover understreger IWGIA, at dem, der har angrebet, stjålet og opildnet til etnisk baseret had mod pastoralister, bør holdes ansvarlige.

Konflikt mellem bønder og nomader og da Helle Thorning kom forbi

Uoverensstemmelser mellem farmere og pastoralister er ikke af ny dato i det store østafrikanske land, der har modtaget så megen dansk bistand gennem årene.

Også nomadefolket masaierne er blevet tilgodeset med danske projekter og advokerende støtte til deres rettigheder til græsgange og vand m.v. og i foråret 2013 kom dav. statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) forbi og dansede med masai.-kvinder, som Globalnyts udsendte skrev - se

http://globalnyt.dk/content/helle-thorning-modt-af-dansende-masaier-som-...

I 2016 dokumenterede IWGIA i en 100-siders rapport, hvordan partoralister systematisk udsættes for overgreb i Tanzania. I Morogoro var det denne gang et sammenstød mellem en masai og en farmer, der fik konflikten til at blusse op.

Regionens og distriktets øverste myndigheder har svaret igen ved at udstede en udvisnings-ordre, som betyder, at alle pastoralister er tvunget til at forlade Morogoro – et område, der ligger 180 km fra Dar es Salaam og er over halvanden gange så stort som Danmark. 

Konflikten blev af medier og myndigheder vinklet som et udslag af masaiernes krigeriske aggression. Og da Tanzanias indenrigsminister besøgte det konfliktramte område i januar, mødtes han kun med farmerne.

Grove menneskeretskrænkelser - og ingen adgang for medier

Både medier og NGOer er blevet forment adgang til regionen. Samtidig meddeleler lokale pastoralist-grupper om et stigende antal menneskeretskrænkelser:

  • Drab på mindst fire pastoralister i løbet af de sidste to måneder
  • Arrestationer af mindst 50 pastoralister, der holdes tilbage uden anklager og adgang til juridisk bistand
  • Systematisk konfiskering af pastoralisters kvæg – 60 procent af den samlede kvægbestand er desuden døde på grund af tørke, mens over 800 kvæg er blevet stjålet i to mindre distrikter.

Ud over konfiskering af kvæg og gentagne angreb driver mangelfuld beskyttelse pastoralisterne ud i dyb sårbarhed og fattigdom.

IWGIA’s urgent alert om Morogoro og menneskeretsrapporten ”Tanzanian Patoralists Threatened” kan læses på IWGIA's hjemmeside

Se briefing note om forholdene i Morogoro-regionen på

http://www.iwgia.org/iwgia_files_publications_files/0758_Morogoro-Tanzan...

Om IWGIA

International Work Group for Indigenous Affairs (IWGIA) har i snart 50 år (siden 1968) dokumenteret og talt for oprindelige folks rettigheder i både lokale, regionale og internationale fora. Disse folkeslag tæller globalt mellem 250 og 300 millioner mennesker.

Fra sit verdenssekretariat på Østerbro i København bidrager IWGIA med bl.a. støtte fra Danida til at dokumentere, hvorvidt oprindelige folks rettigheder bliver respekteret og håndhævet af regeringer og lokale myndigheder.